Magyar malom a milánói expón

Getto Tamás és Hutter Ákos pécsi építészpáros „A Malom” című pályaműve nyerte a 2015-ös Milánói Világkiállítás magyar pavilonjára kiírt építészeti ötletpályázatot, ismertette az eredményt szerdán a Parlament épületében Szőcs Géza, a Milánói Világkiállításért felelős kormánybiztos, a zsűri elnöke.

A decemberben zárult ötletpályázatra 45 pályamunka érkezett, melyek közül a szakmai zsűri 15-öt emelt ki és tett fel közönségszavazásra az expomilano.2015 című honlapra. A szavazás végeredménye szinte egybeesett a zsűri véleményével is. A Malom című terv egy letisztult formájú, fából épült, a nap és a víz erejével működő pavilont vázol fel, melyben a napenergiát felhasználó szivattyúk emelik az összegyűjtött esővizet az energiát termelő vízkerék fölé, s ez a körforgás biztosítja az állandó energiaellátást. A győztes pályázat a zsűri elnöke szerint monumentalitásával, a tiszta energia ideájával és a hagyományos mezőgazdasági épületekre emlékeztető, letisztult formájával nyerte el a zsűri tetszését. A tervet 3 millió forintért vásárolta meg az állam, megvalósításra pedig a majdani lebontással együtt 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ha azonban a kivitelezés ennél drágábbnak bizonyulna, elképzelhető, hogy a most hátrébb rangsorolt tervek egyikét valósítják meg.

A 2. helyen Sárkány Sándor és Ertsey Attila „Alakor” című pályaműve végzett, a megosztott 3. helyet a Bártfai-Szabó Gábor, Nagy Mariann és Molt Klára által beadott „Fafű” és az Alkér Katalin, Bartha András Márk, Gyulovics István, Kovács Zsófia alkotta „Cantata profana” című terv szerezte meg. A zsűri elnöke különdíjra javasolta Nagyné Iván Katalin, Páger László, Mindák Gergely és Bodóczki Antal „Kutak háza” című tervét is. Az építkezés idén nyáron keződik és az expó jövő májusi nyitására kell elkészülnie a vásárterületen Magyarország számára biztosított 1910 m2 alapterületű telken legfeljebb 960 m2 alapterületen.

malom
malom
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.