Magyar kapavágások Koh-Kerben

A kambodzsai Koh Kerben, a X. századi királyi főváros romjai között idén tavasszal magyar régészek részvételével kezdődött a Prasat Krachap nevű, fallal körülvett piramistemplom területének feltárása.

Március-áprilisban Belényesy Károly régész vezetésével először nyitottak kutatószelvényeket a templom épületek környezetében. A leletek: kerámia- és szobortöredékek, s megtalálták a város egykori járószintjét is, továbbá kiderítették, hogyan épültek a templomhoz tartozó mesterséges tavak. Az ásatásról Belényesy Károly és Ea Darith, az APSARA, a kambodzsai műemlékvédelmi és régészeti hatóság régészeti osztályának vezetője közösen számolt be a közelmúltban Siam Reapben is, az angkori műemlékvédelemmel foglalkozó ICC konferencián. Az ICC, az UNESCO felügyelete alatt működő szervezet, amely az Angkorban és a térségben folyó kutatási, régészeti, kulturális és turisztikai tevékenységek összefogó fóruma, évente kétszer üléseznek a délkelet-ázsiai országban. Az UNESCO itt értékeli a 37, e térségben működő ország tevékenységét és javaslatokat tesz a munkájukkal kapcsoltban.

A magyarok vezette ásatás várhatóan ősszel folytatódhat, a templomterület teljes feltárásával. Koh Kerben 3 éve dolgoznak hazánk fiai a Zelnik István fémjelezte Magyar Indokína Társaság és a Magyar Délkelet-Ázsiai Kutatóintézet vállalkozásában, műemléki, természetvédelmi, közösségfejlesztési és régészeti területen. A műemléki munkák részeként már korábban megtörtént a koh-keri romterület épületeinek felmérése, dokumentálása, s jelenleg tart a feliratok feldolgozása. A természetvédelmi és közösségfejlesztési elemekről nem esett szó a csütörtöki sajtótájékoztatón, információink szerint ezek elakadtak.

Zelnik István Andrássy úton kialakítandó Aranymúzeumáról, melynek a korábbi tervek szerint már tavasszal meg kellett volna nyílnia, annyi hangzott el, hogy az építők késlekedése miatt csak augusztus végén kezdődhet egyfajta próbaüzem, s szeptemberben történhet meg a hivatalos nyitás.

Magyar kapavágások Koh-kerben
Magyar kapavágások Koh-kerben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.