Magyar film: hullámzó árfolyam

Felemás évet zár a magyar film a nemzetközi porondon. Alkotóink egész estés művei idén nem fértek be a három legfontosabb fesztivál – Berlin, Cannes és Velence – programjába, de másodvonalas sikereink jelentősek voltak: 77 országban tűztek műsorra magyar mozgóképeket. Játék- és a rövidfilmjeink, az animációk és a magyar dokumentumfilmek mintegy száz nemzetközi elismerésben részesültek az év során.

A Magyar Filmunió nyilvántartása szerint 2009-ben több mint ezer alkalommal hívtak meg magyar alkotásokat nemzetközi filmfesztiválokra. Játék-, rövid- és dokumentumfilmjeinket, valamint a híres magyar animáció friss alkotásait 77 ország filmfesztiválja és szakmai fóruma tűzte műsorra. A magyar rendezők, forgatókönyvírók, színészek és filmalkotók mintegy száz díjat és elismerést nyertek el 34 különböző országban.

A számos méltatás közül kimagaslik Nemes Gyula hamburgi fődíja a Letűnt világért, Karchi Perlmann Vacsora című filmjének fődíja Palm Springsből, Esztergályos Krisztina locarnói Ezüst Leopárdja Variációk című diplomafilmjéért, Kenyeres Bálint chicagói fődíja és Vranik Roland sevillai sikere.

Nem is mellékesen: Vranik az Adásért Magyarországról elsőként nyerte el a legjobb rendező díját Spanyolországban.

Ami a dokumentumfilmeket illeti, Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című munkája kapta a legtöbb külföldi elismerést. A rövidfilmek listáját Karchi Perlmann Vacsora című groteszkje vezeti. 2009-ben a legtöbb filmdíj Spanyolországban és Olaszországban várta alkotóinkat. Tekintélyes számok, tekintélyes jutalmak. Legtöbben viszont arra fognak emlékezni 2009 kapcsán, hogy egyik egész estés produkciónk sem fért be a világ három legjelentősebb mustrájára, azaz a Berlináléra, a cannes-i és a velencei filmfesztiválra.

– Csak Európában évente mintegy 1200 moziforgalmazásra szánt játékfilm készül, és ezek legjobbjaiból válogatnak az A kategóriás, azaz vezető fesztiválok. Az elmúlt év 13 nagy fesztiválja közül haton (Karlovy Vary, Moszkva, Sanghaj, Montreal, Varsó és Kairó) volt látható magyar játékfilm. Ha a magyar filmgyártás nemzetközi viszonylatban elfoglalt helyét is figyelembe vesszük, nincs okunk szégyenkezni – mondta lapunknak Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.

A világ filmművészetét meghatározó A kategóriás fesztiválokból 2009-ben összesen tizenhármat rendeztek. A már említettek mellett az alábbi városokban: Mar Del Plata, Varsó, San Sebastian és Tokió. Egy-egy mustra minősítését a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) végzi, ők ítélik oda vagy veszik el szigorú szempontrendszer alapján a szakma és a sajtó figyelmét garantáló A kategóriát. (Hazai producerszövetség nem tagja a FIAPF-nak, és belátható időn belül nem lesz Magyarországon A kategóriás filmfesztivál sem.) Vezér Éva szerint a kisebb mustrákon való szereplés is kulcsfontosságú, hiszen a filmforgalmazás hagyományos modellje egyre kevesebb lehetőséget kínál, míg az új média, azaz az internetes platformok működése még nem kristályosodott ki. Egy játékfilm sikeres fesztiválkörútja, amely általában 30-50 külföldi bemutatót jelent, ahol átlagban három vetítéssel számolhatunk, a film nézettségéhez filmenként mintegy 20-40 ezer nézőt tesz hozzá. Ami sok esetben sokszorosa a film itthon elért nézettségének. Mindemellett alkotóink komoly kapcsolati tőkére tesznek szert a fesztiválokon a nemzetközi szakmával való találkozásoknak köszönhetően.

Scorsese és Polanski Berlinben

Nyilvánosságra hozták a hatvanadik, jubileumi Berlinale programjának egy részét. A 2010. február 11. és 21. között megrendezendő neves fesztivál szelekciójával kapcsolatban Dieter Kosslick igazgató megjegyezte, hogy szokásosnál is változatosabb lesz, azaz bármilyen műfajú alkotás bekerülhet, az alkotók között pedig lesznek fiatal tehetségek és legendás mesterek is. Az eddig ismert hét film is már alátámasztja Kosslick szavait: már biztos, hogy láthatjuk majd Roman Polanski The Ghost Writer és Martin Scorsese Shutter Ireland (Viharsziget) című produkcióját, de a 2006-ban Arany Medvével debütáló bosnyák Jasmila Zbanic Na putu (Úton) második rendezése is már biztos résztvevő. Magyar film első körben nem kerül be a válogatásba.

Esztergályos Krisztina Ezüst Leopárdot nyert Locarnóban a diplomafilmjéért
Esztergályos Krisztina Ezüst Leopárdot nyert Locarnóban a diplomafilmjéért
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.