Magyar doku New Yorkban

A Vakondok című magyar dokumentumfilmet beválasztották a világ egyik legnagyobb nemzetközi független filmes fesztiváljának versenyprogramjába New Yorkban.

A Csépai Gábor és Matusik Szilárd által készített, a Flame Film Bt. által gyártott Vakondokot július 23-án vetítik a manhattani City Cinemas Village East-ben - tájékoztatta a Flame Film Bt. pénteken az MTI-t.

A New York International Independent Film and Video Festival-t (NYIIFVF) 1993 óta évente két alkalommal rendezik meg, New Yorkban és Los Angelesben. Az idei New York-i rendezvény július 22-től 29-ig tart.

Az elmúlt években ezen a fesztiválon mutatkoztak be többek között Andy Garcia, Ewan McGregor, Cameron Diaz, Christopher Walken, Daryl Hannah, George Clooney, Jennifer Aniston, Willem Dafoe filmjei. A fesztivált a "független filmek hangjának" tartják, erős médiafigyelem követi és a vetítéseken minden számottevő amerikai film- és televízió közeli cég képviselteti magát.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A tavaly készült Vakondok egy szubjektív, naplószerű mozgóképes dokumentáció, egy közép-európai főváros, Budapest független szubkultúráiról. Egy nyüzsgő metropolis kulturális felszíne alatt is van virágzó, független művészeti élet és léteznek alternatív szabadidős tevékenységek. A budapesti szubkultúra művelői és közönsége többezres tömeget jelent; a Vakondok öt embert választ ki ebből a világból és rajtuk keresztül mutatja be azt, ami a celebek világán kívül esik, de létezik, alkot és alakul - szerepel a cég ismertetőjében.

A film története Mc Fantom, azaz Csépai Gábor, a Vakondok elbeszélése személyes élményeiről, amit az éjszakai- és szubkulturális életben tapasztal. A film az ő találkozásainak, benyomásainak, élményeinek mozgóképes naplója. A történet öt underground figurát, fővárosi képző- és előadóművészt és extrém-sportolót mutat be természetes élethelyzetében. A film a különböző egyéniségeken és a művészeti kifejezéseken keresztül mutatja be a városi szubkultúra színességét.
A film a közlemény szerint az alkotók saját pénzén készült, kis költségvetéssel. A forgatás egy év alatt zajlott le, a stáb és a résztvevők szabadidejében. A filmet gyártó Flame Film Bt.-t olyan fiatal filmesek működtetnek, akik szokásos munkáik mellett saját, újszerű és a konvencióktól eltérő elképzeléseiket próbálják a cégen keresztül megvalósítani.

A kísérletezések nyomán animációs elemek, digitális rajzok, valamint videó- és hangeffektusok kerültek a filmbe a mai alternatív mozgókép-, elektronikus zene- és képi kultúra egyfajta reprezentációjaként. A zenéket saját és más mai magyar alternatív formációk munkáiból válogatták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.