Magyar diadal Moszkvában

Baráti Kristóf magyar hegedűs nyerte el a moszkvai Paganini verseny első díját, amelyet a "hegedűsök Oscar-díjának" is nevez a nemzetközi sajtó.

A versenyen eredetileg a világ minden tájáról 35 muzsikus indult, s az utolsó fordulóban hétfő este hatan mérték össze erejüket: a 31 éves magyar hegedűművész mellett egy ukrán és két-két orosz, illetve dél-koreai művész.
Baráti Kristóf az MTI-nek kedden reggel elmondta: régen nem indult versenyen, s nagyon örül az első helynek.
A díjakat szerdán a verseny egyik fő szponzorának, a Beruházási Programok Alapítványának (VIP) elnöke, Makszim Viktorov adja át.

Baráti valójában már jó ideje koncertezik a világban, Moszkvában is többször fellépett. Az orosz fővárosban 2008-ban debütált, s legközelebb a Fehér Éjszakák fesztivál keretében, decemberben lép fel.

A fiatal művész szokatlan pályán jutott el idáig: szintén muzsikus szüleivel sokáig élt Venezuelában, később azonban tanulmányai folytatása céljából visszatért Magyarországra, ahol többek között Tátrai Vilmosnál és Szenthelyi Miklósnál tanult. A tanulmányait ezt követően Párizsban, Edward Wulfsonnál folytatta, aki nagy tehetségként indult és híres muzsikusokkal dolgozott, de később felhagyott ezzel a pályával és főleg a tanításnak és a hegedűkkel való foglalkozásnak szentelte magát.

Baráti Kristóf egy 1703-ban készült Stradivari hegedűn játszik, amelyet a chicagói Stradivari alapítvány bocsátott a rendelkezésére. Az alapítvány célja, hogy kiváló hangszereket bocsásson tehetséges fiatal és nem egészen fiatal művészek rendelkezésére úgy, hogy a kapható hangszereket megvásárolja, vagy felajánlja megvásárlásra szponzoroknak azzal a feltétellel, hogy ne gyűjteményekbe kerüljenek, hanem művészekhez.

Baráti Kristóf elmondta, hogy a verseny befejeztével hamarosan Németországban, majd Brüsszelben, azt követően Chicagóban lép fel.

 

Baráti Kristóf hegedűművész
Baráti Kristóf hegedűművész
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.