Magyar Dal Napja: smasszerek, kopók és elítéltek

Negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 11-én a Magyar Dal Napját, amelynek ezúttal Nyíregyháza lesz a fővárosa. Emellett Budapesten és további hat vidéki településen, azaz közel negyven helyszínen lesznek fellépők. Lassan mindenből kettő szerepel nálunk, színházi társaságok, irodalmi szervezetek duplázódnak meg, Magyar Dal Napjából még csak egy van. Ennyi már elég is, hogy örüljünk neki: nincsen külsődleges szempont a műsorpolitikában.

A válogatás sokféle, ahogy az MP3 lejátszóban pörögnek egymás után az ilyen-olyan számok: nincsen bennük semmi közös, ha csak az nem, hogy a hallgatójuk mindegyiket szereti. Presser Gábor ötlete, a hajdani „mínusz egyedik” Sziget-nap mostanra kinőtte magát: az országszerte hallható ingyenes fesztivál kétségtelenül változatos programot kínál, sem ízlés, sem feltételezhető politikai irányultság mentén nem szelektál. Keresgélem a zenekar-nevek között a fülbemászóakat. Úgy tűnik, hogy az elnevezés-logika nem változik az idővel: még mindig az egytagú név a befutó, amelyik banda hosszú nevet választott, azt az idő rövidíti le. A műsor szerencsére alkalmas ennek megvizsgálására mivel egyre több a fellépők között a fiatal.

Itt van rögtön a Gödör klub, ahol húsz fiatal zenekar mutatkozik be és a kínálat országszerte is erős, csak a példa kedvéért olyan nevek következnek, mint az ef Zámbó Happy Dead Band, a KFT, Rúzsa Magdi, Harcsa Veronika, a 100 Folk Celsius és a Besh o droM. A Petőfi Rádión pedig a megszokottnál is több magyar dal szól majd.

Nyíregyházán még 12-én is lesz egy „másnapos fesztivál”: Karácsony János tart majd rendhagyó énekórákat. Érdekes lehet még a helyi Büntetés-végrehajtási Intézet Rockszínpadának műsora, ahol idén a Kopók, a Bírók és ügyvédek, az Elítéltek és a Smasszerek zenekara is fellép. A teljesség igénye nélkül Egerben Kovács Kati és Herczeg Flóra énekel, Zalaegerszegen a Griff Bábszínház, Százhalombattán a Bon-Bon és az Ufo, Szombathelyen pedig a Pál utcai fiúk és a Mokka lép fel az esti utcabálig.

A fesztivál előestéjén, éjfélkor kezdődik a Magyar Dal Órája: DJ Dominique (Várkonyi Attila) elképzelése, hogy magyar dalokra scratch-eljenek a DJ-k a Népligetben. Néhai zenekarok relikvia-kiállítása és magyar dalok: ez lesz a Camponában, bár az ötlet vitatható, hiszen a bevásárlóközpontban szinte már észre sem vesszük, ha szól a zene. A rocktörténetről, koncertfelvételekről és a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek rockzenéjéről szól a Bem Rockpart műsora. A Rádió Q és a Kultúrpart TV élőben közvetíti az Ajtósi Dürer sor nyilvános zenekari próbáit. Ezen kívül a fővárosban lesznek még jazz, világzene és gyerek-programok, ez utóbbi a KOBUCI kertben, ahová este Ferenczi György, Rackajam, na meg Budapest Bár várható.

A klasszikus zene az Óbudai Társaskör műsorán szerepel, a Jedermann-kávéház színpadán pedig Bárdos-Deák Ágnes projektje: kortárs költők megzenésített verseit fogják énekelni. Angyalföldön lesz gyerek Ki-mit tud?, a Vígszínház zenés darabok betétdalaiból válogat,  a Zöld Pardonban pedig ismét lesz Szerzők Színpad, hogy a fesztivál ne csak az előadókról, de a szerzőkről is szóljon.

Új helyszín az R33: a talán legizgalmasabbnak tűnő koncepció szerint a fellépő zenekarok mellett mai követőik mutatkoznak be. Itt bizonyára számos népszerű, stílus-plagizáló „utóíz zenekar” neve is felmerülhetne, mondjuk a Kispált utánzók szélesebb köre, de a válogatás szerencsére nem erről szól. Lesz Balaton, Peter Ogi, az ef Zámbó Happy Dead Band. És a fiatalok közül legyen itt Király Marina neve.

Nagypapám szokása a nyári hőségben felpattanni a combinora: többnyire megy pár kört és elolvasgat a légkondi hűvösében. Az MDN keretében ha nem is lehűtött, de zenélő járművek keresztezhetik az utunkat. Már egy héttel korábban, 4-én és a fesztivál napján ismét lesz „Dallamos Villamos.”  A kettes és a négyes vonalán érvényes jeggyel vagy bérlettel, bárki belehallgathat a Presszó Tangó Libidó, a Kávészünet, a Peacetones, a TükeZoo, vagy a Borgia műsorába. A „Nótahajón” pedig Pere János, Forgács Gábor, Csongrádi Kata és Nógrádi Tóth István énekel. A zene magával visz.

Karácsony János
A magyar dal napja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.