Magyar filmmel indult az indiai EU-filmfesztivál

Tizenkilenc európai ország egy-egy alkotását vonultatja fel a 19. indiai Európai Uniós Filmfesztivál, amelynek goai vetítéssorozata Kocsis Ágnes Friss levegő című drámájával indult.
Az Európai Unió és tagállamai minden évben megrendezik az európai filmek fesztiválját. Idén 19 országból érkezett egy-egy film Indiába. A júliusig tartó esemény az ország tíz jelentős városába, köztük Mumbaiba (Bombay) és Calcuttába látogat el - mondta el az MTI-nek Révai-Bere Norbert, mumbai magyar főkonzul.

Hozzátette: minden évben egy adott tematikára épül a filmes seregszemle, tavaly a nők helyzete, idén a fiatalság hangja (Voices of Youth) volt a téma.

Mint elmondta, Kocsis Ágnes Friss levegő című, 2006-ban készült filmjét az Újdelhiben működő kulturális intézet és a Balassi Intézet közösen választotta ki: egyrészt művészi szempontok alapján, másrészt figyelembe vették India kulturális és vallási érzékenységét. "Harmadrészt pedig egy díjazott alkotásról van szó: Kocsis Ágnest 2006-ban a magyar filmszemlén elsőfilmes rendezői díjjal jutalmazták" - tette hozzá.

A goai vetítéssorozat megnyitóján meglepő sikerrel fogadta a magyar filmet az indiai közönség, amely a főkonzul szerint nagyon kritikus, és ha valami nem tetszik neki, gátlás nélkül hagyja ott a bemutatót legyen szó akár operaelőadásról vagy filmvetítésről. "Ráadásul az európai filmek teljesen mások, mint amihez a lakosság hozzászokott, mint például a bollywoodi filmek, amelyek minden esetben happy endre végződnek" - fogalmazott a főkonzul.

Révai-Bere Norbert hangsúlyozta: India Európa-méretű, hatalmas ország, amelynek régiói különféle kulturális és nyelvi hagyományokkal rendelkeznek. Az elmúlt néhány évben a filmfesztivál alkotásait nemcsak a fővárosban, hanem az ország jelentős városaiban is levetítik a közönségnek, így szélesebb réteghez is eljutnak az európai filmek - tette hozzá.
Révai-Bere Norbert arról is beszélt, hogy Magyarország - kulturális vonatkozását tekintve - markánsan jelen van egész Ázsiában. Az indiai fővárosban működő magyar kulturális intézet mellett a nemrég megnyílt mumbai konzulátussal lehetőség nyílik arra, hogy a magyar kultúra Dél-Indiában még szélesebb körben ismertté váljon.

A több állomásos filmfesztivál jövő héten Mumbaiban, az ország gazdasági fővárosában, a bollywoodi filmipar központjában folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.