Magyar elsőfilmes is versenyben az Arany Pálmáért!

Filmtörténeti szenzációval végződött a 68. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjának mai párizsi bejelentése: negyvenhat év után ismét magyar elsőfilmes rendező versenyez a patinás Arany Pálmáért: Nemes Jeles László Saul fia című műve csatlakozott a világ legfontosabb mozgóképes megmérettetéséhez. Korábban Makk Károly (Liliomfi, 1955), Kósa Ferenc (Tízezer nap, 1967) és Sára Sándor (Feldobott kő 1969) versenyzett Cannes-ban elsőfilmesként.
A film az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Ausländerről szól. A Sonderkommando tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék és a hamvaikat szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban élő csoport tagjai elszigetelten, a borzalmas titok őreiként néhány hónapig dolgoztak, mielőtt kivégezték őket. Saul a krematóriumban megtalálja egy kisfiú holttestét, és mivel saját gyermekét véli benne felfedezni, lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbálja titokban, a zsidó szokások szerint eltemetni a fiút, megmentvén ezáltal a krematórium lángjaitól. Időközben a Sonderkommando felkelésre készül, Saul azonban elfordul lázadást tervező társaitól. Megszállottan egyetlen célt próbál megvalósítani: megadni a végtisztességet fiának, akiről életében nem tudott gondoskodni. A forgatókönyvet a rendezővel közösen Clara Royer írta.
Nemes Jeles László forgatás közben
Laokoon Filmgroup

Sault az Amerikában élő, amatőr Röhrig Géza alakítja, aki egy haszid közösségben dolgozik, mellette fontosabb szerepet játszik a filmben Molnár Levente erdélyi magyar színész és Zsótér Sándor, aki Nyiszli Miklóst, Mengele boncolóorvosát alakítja. Izraeli és lengyel színészek is felbukkannak a filmben, amelynek fő nyelve magyar, de jiddisül és német keveréknyelven is beszélnek benne.

Röhrig Géza Sault alakítja a filmben
Laokoon Filmgroup

A Saul fia a manapság már ritkának számító módon 35 mm-es filmen forgott, operatőre Erdély Mátyás, aki Nemes Jeles kisfilmjeit is fényképezte. Úgy tudjuk, hogy a mű különleges vizuális koncepcióval készült: Sault egy kézi kamera követi koncentrációs táborban, így a néző egészen új perspektívából láthatja a cselekményt. A 30 napos forgatás nagy része egy budapesti helyszínen és a Mafilmben zajlott. Korabeli fotók és történészi kutatómunka alapján, Rajk László tervei alapján készült az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor mára megsemmisült épületeinek reprodukciója.

Nemes Jeles László 1977-ben született Budapesten. 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. Türelem című kisfilmje elnyerte a 38. Magyar Filmszemle legjobb kisjátékfilmnek járó díját, világpremierje a velencei filmfesztivál rövidfilm versenyében volt, majd jelölték az Európai Filmakadémia legjobb rövidfilm-díjára. Három kisfilmje (Türelem, The Counterpart, Az úr elköszön) több, mint 30 díjat kapott száznál is több nemzetközi filmfesztiválon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.