Magyar animáció versenyez Cannes-ban

Magyar animációs rövidfilmet hívott meg a május 11-én kezdődő cannes-i filmfesztivál. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban versenyez Andrasev Nadja A nyalintás nesze címmel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén (MOME Anim), a Filmalap támogatásával készült diplomafilmje. A Cinéfondation díjairól idén Naomi Kawase elnökletével dönt a nemzetközi zsűri.

– Nagyon örülök! Óriási megtiszteltetés, hogy Cannes-ban lesz a nemzetközi premier, mivel itt élőszereplős filmekkel fogok versenyezni – kommentálta boldogan lapunknak a meghívást Andrasev Nadja, aki már egy ideje tudta a hírt, melyet borzasztó nehéz volt titokban tartania. Hozzátéve: még a mesterképzés elején kezdett el foglalkozni Bodor Ádám (akinek lenyűgözőnek tartja az írásait) Megbocsátás című novellájával. A vonzalom az alapanyag iránt oly erős volt, hogy később pedig úgy döntött: az irodalmi alapanyagból, illetve tanulmányai során készített animatikból kiindulva, ebből készíti végül el a diplomafilmjét. 

A nyalintás nesze című, kilencperces digitális animáció főszereplője nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba...

– Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg. Az a helyzet, amelyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között – vallja a film alkotója, Andrasev Nadja.

 

A nyalintás nesze a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült a Filmalap támogatásával. A mű producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A diplomafilmet a magyar filmkritikusok idén januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és a cannes-i premiert követően a zágrábi fesztiválon, illetve az animációk legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, Annecy-ban is a versenyprogramban szerepel.

Andrasev Nadja 2015-ben végzett a MOME Anim mesterképzésében, majd az Animation Sans Frontiéres (ASF) nemzetközi animációs workshop résztvevője volt, jelenleg már következő filmtervét készíti elő, miközben animációs filmek gyártásvezetőjeként dolgozik.

Magyarok a Cinéfondation-ban

A cannes-i filmfesztivál szervezői által 1998-ban alapított Cinéfondation-ban 2004-ben bemutatták Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című filmjét, Kocsis Ágnes 2006-ban A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat, 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című filmje került a mezőnybe, majd legutóbb 2014-ben Kárpáti György Mór szerepelt Provincia című alkotásával. A nyalintás nesze az első magyar animációs film a Cinéfondation-ban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.