Mágikus időtlenség

Elég, ha annyit mondok: „Annuska már megvette az olajat”? Máris mindenki tudja, hogy bekövetkezik a baljós elkerülhetetlen esemény? Mihail Bulgakov Mester és Margarita című regényének ez a hívómondata – a szöveghűség kedvéért: napraforgóolajról van szó –, és ennek a mondatnak minden színházi adaptációban el kell hangoznia. Muszáj.

Bátortalanul, de azért kimondom: képtelenség Bulgakov regényét színpadra tenni. Nemcsak azért, mert a három szál – Woland, a sátán moszkvai ügyködései, Poncius Pilátus és Jézus története, valamint a Mester és Margarita szerelme – dramaturgiailag egymásba gabalyodik, ami alaposan megnehezíti az értést, hanem mert a színházi valóságban szükségképpen elvész Bulgakov regényének összetett filozófiai és lételméleti aspektusa. De ha megmarad a szerző és regénye körüli kavargással övezve a korabeli – amúgy öröknek tetsző – társadalmi közeg és a mágikus időtlenség, már „pénzünknél vagyunk”.

Lábodi Ádám, László Zsolt és Kuna Károly
Lábodi Ádám, László Zsolt és Kuna Károly
Maczkó Csaba

 

Azért is a bátortalanság, mert meggyőződésem ellenére két rendkívüli előadás emlékét is őrzöm (és több nem rendkívüliét). A rendszerváltás idején bemutatott, kalandos sorsú Mester és Margarita-előadásét, a Szkénében több mint tíz évig futott és több mint kétszázötven estét megért Somogyi István rendezést sokakkal együtt kultelőadásnak gondolom, melynek hangulata és atmoszférája furcsa, egyszerre felszabadító és nyomasztó módon fonódott össze akkori jelenünkkel, és úgy éreztük: egyszeri és megismételhetetlen élményben van részünk, melyet ott kevernek előttünk a színészek, mintha maguk is rögtönözve...

A másik előadást Oskaras Korsunovas litván rendező tette színpadra, valamikor 2000 környékén; eredetileg Vilniusban mutatták be, aztán bejárta a világot. Először egy fesztiválon láttam, aztán itthon is: az elmegyógyintézetbe transzponált történet szálai alig is váltak külön, és fantasztikus – árnyjátékkal, „varázslatokkal” kombinált – látványszínház született.

És most Hargitai Iván veselkedik neki Bulgakov remekművének – egy „nehézsúlyú” írói konzultánssal, Spiró Györggyel –, és Székesfehérváron mutatják be. Wolandot László Zsolt játssza – aki a 2005-ös nemzetis előadásban a Mestert alakította –, a Mester és Jesua Egyed Attila, Margarita pedig Törőcsik Franciska lesz. A fejfájós Pilátust Cserhalmi György, Hontalan Ivánt Lábodi Ádám, Annuskát pedig, aki már megvette az olajat, Radnay Csilla játssza.

I!

04. 11.

KEZDÉS: 19.00

HELYSZÍN: Vörösmarty Színház (Székesfehérvár, Fő u. 8.)

JEGYÁR: 3100 Ft, 3500 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.