Magasba emelt középső ujj a tőzsdének

Ismét vita kíséri Maurizio Cattelan egyik alkotását; az olasz szobrászművész a középső ujját magasba tartó óriási kezet akar kiállítani a milánói tőzsde épülete előtt.

"Nem értem, mi a probléma. Ismerik a művészetemet, ha meghívtak Milánóba, nem mondok le a középső ujjról. Igenis a magasba emelem a tőzsde előtt!" - kommentálta a New Yorkban élő Maurizio Cattelan Letizia Moratti milánói polgármesternek a kiállításhoz kötött feltételeit.

A tervek szerint szeptemberben állítják ki Cattelan alkotásait az észak-olasz városban a királyi palotában és a szobrok nagy mérete miatt a milánói tőzsde előtti téren is. A művész által kiválasztott szobrok azonban megbotránkoztatták Moratti polgármestert. Cattelan azt tervezte, hogy a tőzsde épülete előtt a carrarai márványból faragott óriás méretű kezet állítja ki, amely magasba emeli középső ujját. A milánói székesegyháztól nem messze lévő királyi palota termeiben pedig egy kitömött lótetemet ábrázoló szobrot kívánt elhelyezni, egy INRI feliratú táblával, a krisztusi feszületet idézve.

Moratti először mindkettőre határozott nemet mondott, majd arra kérte az alkotásaihoz ragaszkodó művészt, hogy a lovat egy másik helyszínen állítsa ki, cserébe rábólintott a magasba tartott hüvelykujjra.

"Láttam a kezet, ironikus és művészi. A művészetnek nem lehet határt szabni és a gazdasági válságban a tőzsdének is jót tesz egy kis irónia" - magyarázta döntését a polgármester.

Másként látja a kérdést Matteo Salvini, aki az Északi Liga pártjának frakcióvezetője a milánói önkormányzatban. Szerinte Cattelan szobrai messze állnak a művészettől, "disznóságok", és kizárólag arra jók, hogy "másokat átverve Cattelan pénzt csináljon". Salvini azokra a kötélen lógó gyerekszobrokra utalt, amelyeket Cattelan 2004-ben akasztott fel egy milánói tér fáira. Az életnagyságú szobrok először pánikot, majd felháborodást keltettek a milánói közvéleményben, az alkotást 24 órán belül eltávolították.

Ezt megelőzően, 1999-ben Cattelan a londoni művészeti akadémián állította ki azt a szobrot, amelyen II. János Pál pápát agyonüti egy meteorit. Ezt az alkotást 3 millió dollárért árverezték el, az olasz szobrászművész önarcképe pedig, amelyen saját feje emelkedik ki egy földalatti nyílásból, idén mintegy 8 millió dollárért kelt el a Sotheby's aukciósházban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.