Madonna igazságot szolgáltat

Vastaps fogadta Madonnát második rendezése, a W.E. című film sajtótájékoztatóján. A lelkesedés nyilván elsősorban annak szólt, hogy ő tulajdonképpen egy világhírű díva, de most már azt is be kell látnunk, hogy ezzel a művel bizonyította: filmrendezőnek sem a legrosszabb. Sőt még az is meglehet, hogy egy sikeres váltás tanúi vagyunk.

A rejtélyes cím egy részben történelmi mozit takar. Az egyik cselekményszál VIII. Edward király és „bűnös” szerelme, Wallis Simpson kapcsolatát mutatja be, ezzel párhuzamosan pedig egy korunkbeli nő kísértetiesen hasonló sorsát követhetjük nyomon.

Noha a sajtó- és szakmai vetítés nem volt a legnagyobb sikernek nevezhető, többen el is hagyták a termet, nem lenne fair azt állítani, hogy a mű nem tanúskodik tehetségről. Wallis Simpson történetét ugyanis igen precízen és hitelesen ábrázolja az író-rendező Madonna, akinek nyilvánvaló célja, hogy rehabilitálja az életében botrányhősnek elkönyvelt asszonyt. (Bárcsak a korunkbeli vonalat kihagyta volna...).

Ebből a szempontból a mű bizony forradalmi, hiszen számos angol kolléga, többek közt a Daily Mail tudósítója is elmesélte nekünk, hogy az angol iskolákban a mai napig azt tanítják: Wallis Simpson gonosz volt.

Madonna ezt nyilvánvalóan másképpen látja, éveket kutatott ez ügyben, mielőtt nekifogott volna a filmnek. Sőt úgy fogalmaz: Wallist a kor sajtója tette tönkre. Ez a gépezet pedig még ma is így működik, a média sajátos képet generál korunk celebjeiről, mely sokszor a valóságtól igencsak távol áll. Madonna úgy véli: a glamourral nem jár a boldogság. Ebben a témában pedig az ő véleménye több mint autentikus. A film persze alighanem arról is hűen tanúskodik, hogy Madonna eleinte nehezen illeszkedett be a brit társadalomba – habár most is Londonban él.

Kérdés, miért pont most lett filmrendező Madonnából. A művésznő állítja: ő mindig is filmimádó volt, így benne volt a pakliban, hogy előbb vagy utóbb a kamerák mögött is kipróbálja magát. (Az első próbálkozása sajnos nem volt a legjobb.) Szerinte a dalszerzés és -előadás is történetmesélés, így az ő olvasatában nem is váltott nagyot. Még azt is hozzátette: talán az sem véletlen, hogy mindkét (eddigi) férje, Sean Penn és Guy Ritchie is filmrendező, és mindketten terelgették őt a direktori pálya felé.

Ciki, nem ciki, magunknak azért bevalljuk: a W.E. alapján Madonnának helye van korunk auteurjei között.

W.E.
W.E.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.