Madonna a krokodilon

Rácmolnár Sándor festő, grafikus 55 éves. Nem nagy kor, nem is kicsi. Arra éppen elég, hogy az embernek legyen mire visszagondolnia.

Rácmolnárnak most Efemer 55 címmel kiállítása látható a Várfok Project Roomban. A jókedvű, múltidéző, papíralapú munkák, főként rajzok erre a tárlatra készültek. Egyfajta összegzését adják a művész vizuális szocializációjának, egyszerűbben filozofikus/játékos összefoglalása az eddigi inspirációinak, az általa kedvelt stílusoknak, élete kavargó, fura élményeinek, egyáltalán: kulturális hátterének.

A képeken a tőle megszokott irónia, és az a mostanában többször alkalmazott naiv, ügyetlennek tetsző rajzstílus, amely a műveket valamiféle nosztalgikus párába vonja. Akárha régi, diákkori füzet lapjait látnánk, már-már ügyesedő tizenéves kicsit szögletes, színezett figuráival, miközben ne legyen kétségünk: Rácmolnár mestere a rajznak. És mestere annak is, hogyan lehet látszólag semmi kis történetekkel megidézni egy egész korszakot.

Az egyik rajzon házilag eszkábált cipőpucoló szerkezetet próbál ki egy férfi. Rácmolnár meséli, a mű alapjául szolgáló fotó egy korabeli barkácsújság cikkét illusztrálta. Másik alkotását egy régi Képes Ifjúságban közölt fénykép ihlette, amelyen egy hegymászó éppen felhág a húsvét-szigeti óriásszobrok egyikére. Amott Madonna imádkozik egy krokodil hátán, odébb meg egy nyakkendős fiúk és konzervatív lányok csapata sorakozik a földgolyót borító végtelen vízen hánykolódó csöppnyi szigeten… Ügyetlen és vicces újságfotók, képregény-diribdarabok, filmjelenetek ihlette művek.

Újságcikk ihlette a képet
Újságcikk ihlette a képet

Rácmolnár gyakran megfordul bolhapiacokon, és az általa különlegesnek vélt régi újságokat, fotókat, papírrégiségeket mappába gyűjti, hogy aztán ezek egy alkalmas pillanatban beindítsák a fantáziáját. És bár alkalmas pillanat szinte mindig akad, egy születésnapi összegzés különösen megfelelő ahhoz, hogy az ember beletúrjon fájdalmasan gyönyörű kincsei közé, és újragondolja azt a lassú, motoszkáló, szeretetre méltóan együgyű világot, ami volt, ám amihez már nem leszünk képesek hozzászelídülni soha.

RÁCMOLNÁR SÁNDOR: EFEMER 55 Várfok Project Room Megtekinthető: október 3-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.