Csíksomlyón is bemutatják Maczó Ágnes férjének székely nemzeti rockoperáját

A csíksomlyói hegynyeregben is bemutatják a Csaba királyfi című rockoperát, G. Nagy Ilián művét augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén játsszák majd – jelentették be csütörtökön csíkszeredai sajtótájékoztatójukon az alkotók.
A Csaba királyfi szövegkönyvét, verseit és zenéjét G. Nagy Ilián szerezte, Bene Zoltán hangszerelte. A rendezvény magyarországi fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, erdélyi fővédnökségét Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere vállalta - olvasható a Hargita megyei önkormányzat közleményében.

A szerző székely nemzeti operaként határozta meg a művet, amelyben a rockopera elemei mellett a klasszikus opera hangzása is megtalálható. Elmondása szerint az operában ujgur, székelyföldi és csángó dallamrészletek is felismerhetők.

G. Nagy Ilián korábban azt mondta, műve iránt azért nagy az érdeklődés, mert előtte senki nem írt egész estés színpadi művet Csaba királyfiról. Véleménye szerint a mondavilágban megőrzött és a székely himnuszban is megénekelt királyfiról homályosak az ismeretek mind Magyarországon, mind Székelyföldön.

Az opera felidézi Csaba királyfi alakját, azt, hogy miért kellett elmenekülnie a Kárpát-medencéből, miként várták vissza a székelyek, és hogyan teljesedik be az öröksége.

Az augusztusi bemutatót egyaránt támogatja Hargita Megye Tanácsa, valamint Csíkszereda önkormányzata, megszervezésébe a csíksomlyói kegyhely fölött rendelkező ferences rendtartomány is hozzájárult.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere úgy vélekedett, hogy a műnek nemzetegyesítő jellege lesz, hiszen határokon átnyúló összefogással valósul meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.