Ma kezdődik az Anilogue Filmfesztivál

Négy vadonatúj egész estés animáció és huszonhét kisfilm szerepel a ma Budapesten kezdődő és vasárnap estig tartó 10. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában.

A hagyományosan két szomszéd fővárosban zajló vetítéssorozat bécsi programja már három napja befejeződött, most a pesti Uránia és Toldi mozikon a sor, hogy a versenyfilmeken kívül még további több mint harminc, a világ minden tájáról érkezett produkcióval megismertessék a magyar közönséget.

Igaz, a nagyfilmek versenye szűkült idén a tavalyi kilencről négyre, viszont a spanyol Ráncok (ma esti bemutató az Urániában), a japán Farkasgyermekek, a francia A festmény és a francia-belga Örökbeadható című filmek a műfaj legjobbjai közé tartoznak. Velük ellentétben a rövidfilmek inkább képviselik az asszociatív, kísérletező, olykor szürreális vizuális vonalat.

A versenyművek között ezúttal szerény a hazai részvétel, nem úgy, mint tavaly, amikor Jankovics Marcell Az ember tragédiája című nagyszabású földolgozása tehette erőteljessé (amely azóta az Egyesült Államokban is figyelmet keltett). Idén az egész estés szekcióban nem is lenne mivel kiállni. Két magyar kisfilm viszont versenyez: Ulrich Gábor Tulipán és Csáki László Nevem Boffer Bings című munkája.

Versenyen kívül is izgalmas látványt kínál a nemzetközileg elismert japán animarendező, Kurosaka Keita Midori-ko című, a világot fenyegető élelmiszerválságra reagáló műve éppúgy, mint a chicagói Chris Sullivan Mohó lelkek (Consuming Spirits) című szürreális látomása Amerika elhagyatott vidékeiről, amelyben a beilleszkedni képtelen emberek olykor vicces, másszor szívszorító történeteivel ismerkedhetünk meg. Ezeken kívül láthatjuk még többek között az Európai Animációs Szervezet idei Cartoon d’Or díjára jelölt filmeket és a „keleti Walt Disney”-ként emlegetett cseh Jiri Trnka emlékére összeállított vetítéssorozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.