Luke Skywalker, az ifjú dzsihádista

Tévedés, hogy a Csillagok háborúja-filmsorozatban a Birodalom a rossz, a Jedi-lovagok pedig a jók képviselői - érvel a Decider.com filmügyi internetes oldal egy álnév mögé rejtőző szerzője. Az érvei között tudományos szakirodalmat is felsorakoztató cikk szerzője szerint Luke Skywalker története megegyezik az iszlamisták által radikalizált fiatalok bejárta úttal.

A cikk szerint az ifjú Luke Skywalker tökéletes alanya a szélsőségeseknek: árva, alig vannak barátai, és a nagynénjével és nagybátyjával él. A szerző idézi az amerikai belbiztonsági minisztérium egyik dokumentumát, amely szerint a terroristák legkönnyebben azokat tudják radikalizálni, akik apa nélkül nőnek fel, nehezen teremtenek kapcsolatot a családon kívül, és akik vonzódnak az olyan csoportokhoz, amelyek elfogadják őket és bajtársias hangulatot biztosítanak. Ezek pedig mind igazak Luke-ra is.

Obi Wan Kenobi ezt ki is használja, és tapasztalt dzsihádistához híven azonnal közli is a fiúval, hogy minden kapcsolatot meg kell szakítania a családjával, hiszen a radikalizálódás alapeleme, hogy a terroristák kiszakítják alanyukat eredeti környezetükből. Amikor pedig Luke arra megy haza, hogy nagynénje és nagybátyja meghaltak, egyenessé válik az útja a radikalizálódás felé. A szerző szerint ez hasonlít ahhoz, amikor az amerikai drónok megölnek egy ártatlan családot Pakisztánban vagy Afganisztánban, majd az életben maradottak bosszúból terroristának állnak.  

A Star Wars: Az ébredő Erő december 17-én debütál Észak-Amerikában, a magyar nézők 18-tól láthatják.
A Star Wars: Az ébredő Erő december 17-én debütál Észak-Amerikában, a magyar nézők 18-tól láthatják.
Phil Noble / Reuters

De számtalan párhuzamot lát még a szerző a két történet között: Obi Wan Kenobi úgy csempészi Luke-ot keresztül-kasul a galaxison, mint terroristavezér a tanítványát, aki már rajta van az amerikai állam repüléstilalmi listáján. Amikor Obi Wan Darth Waderrel harcol, a Jedi imát mormol halála előtt, ami a szerző szerint szintén Luke radikalizálását szolgálja, hiszen pont olyan, mint az öngyilkos merénylet előtt elmondott ima. Yoda Jedi-iskoláját pedig egyenesen egy muzulmán vallási iskolához, egy medresszéhez hasonlítja a cikk. Hiszen Yoda arra utasítja Luke-ot, hogy ne kérdezzen, és felejtsen el mindent, amit addig tudott. Ráadásul az Erő kétségek nélküli hűséget vár el követőitől, akik "szent háborúba" indulnak.

A szerző szerint tehát a Csillagok Háborúja nem más, mint tanmese a radikalizációról – igaz, a cikket olvasva felmerül bennünk a gyanú, hogy a szerző a bolondját járatja velünk.

A cikket közlő Decider.com Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozik, azon belül is az ízléstelen címlapjairól elhíresült bulvárlap, a New York Post csoporthoz. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.