Luc Besson mégsem hozza Magyarországra új filmjének forgatását

Mégis Franciaországban forgatja következő filmjét Luc Besson, miután a francia kormányzat általánossá teszi a francia filmgyártás számára a harmincszázalékos adókedvezményt.
Miután a jelenlegi szabályozás szerint nem részesülhet a francia filmes adókedvezményekből, a világhírű rendező egy hónappal ezelőtt még azt fontolgatta, hogy Magyarországon forgatja a Valerian című tudományos-fantasztikus képregény alapján készülő sci-fi akciófilmet, amely az európai filmművészet legnagyobb költségvetésű akciófilmje.

"Egy új törvénytervezet visznek a nemzetgyűlés elé szavazásra. Ennek az új szövegnek köszönhetően a Valérian Franciaországban készülhet el" - jelentette be Luc Besson a Facebookon. "Ez fantasztikus hír a francia gazdaság számára, hiszen a produkció ezer munkahelyet hoz létre és több tízmillió eurót fog elkölteni az országban" - tette hozzá.

"Ennek a törvénytervezetnek mégsem ez a legjobb híre. A legjobb hír az, hogy a francia filmeknek harmincszázalékos adókedvezmény fog járni, a korábbi húszszázalékos helyett. Ez a különbség apróságnak tűnik, pedig mindent megváltoztat" - hangsúlyozta a rendező. Szerinte a 10 százalékos különbség miatt készült tavaly külföldön 35 francia film, az idei év első hat hónapjában pedig 39 francia produkció választott külföldi helyszínt a forgatáshoz.

Fleur Pellerin kulturális miniszter múlt szerdán erősítette meg, hogy a 2016-os költségvetési törvénytervezetben harminc százalékra emelkedik minden francia film számára az adókedvezmény, amely eddig csak a 4 millió eurónál kisebb költségvetésű produkcióknak járt. A harminc százalék a nem franciául forgatott francia filmeknek is jár, így Luc Besson Valérian című alkotásának is, amely angolul készül, mintegy 170 millió eurós költségvetéssel.

"Ha a törvény átmegy a nemzetgyűlésben néhány hét múlva, az nagyon nagy nap lesz a francia filmgyártás számára. Történelmi nap!" - írta a rendező.

A Valerian főszerepeit Dane DeHaan, Cara Delevingne és Clive Owen alakítják. A rendező maga írja a forgatókönyvet, felesége, Virginie Besson Silla producerként jegyzi a munkát Besson produkciós és forgalmazó cégének képviseletében. A forgatás várhatóan fél évig tart.

A Valerian jövőben játszódó történetében DeHaan űr- és időutazót alakít, tipikus szuperhőst, partnere, Delevingne pedig vörös hajú társát, a rendkívül intelligens Laurelinét játssza. A produkció bemutatását 2017 nyarára tervezik.

Az 1967-től Pierre Christin és Jean-Claude Mezieres által rajzolt és írt Valerian című képregényt, amelynek kalandjaiból gyűjteményes kötet is született, világszerte 21 nyelven több mint tízmillió példányban adták el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.