Lopással vádolják a Black Eyed Peast

Bár legújabb száma remek fogadtatásban részesült, főhet a feje a Black Eyed Peasnek: plágiummal vádolják az amerikai együttest. Ráadásul nem is akárki.

Erykah Badu neve jól cseng minden hiphop–, r'n'b- és soulkedvelő számára, így elég sokan emlékeznek az énekesnő New Amerykah Part One (4th World War) című lemezén megjelent, Honey című sláger videoklipjére. Épp ezért hamar elterjedt az interneten, hogy a Black Eyed Peas legújabb, Yesterday című dalának klipje – fogalmazzunk egyértelműen – lopás. Lássuk!

A két kisfilm alapötlete kétségkívül ugyanaz: lemezbolt, mozgó bakelitlemez-borítók. Nézzék csak:

A díva úgy kommentálta az esetet, hogy alkalomadtán fel fogja pofozni Will.i.Amet.

Nem mondható, hogy Will.i.Amék nem ismernék Erykah Badut vagy a kérdéses – egyébként Badu és Chris Robinson által rendezett – videoklipet: az ugyanis MTV VMA-t is nyert, az énekesnővel pedig közös videóban is szerepelt már.

Az persze jó kérdés, hogy a klip valóban nyúlás-e vagy a hasonlóság betudható tisztelgésnek, azaz annak, amiről a Yesterday szól: hogy a BEP tagjai visszamennének „a tegnapba”, amikor még egészen más volt a hiphopzene, mint ma. Márpedig a kánonnak maga Badu is vitathatatlanul része.  Az egyébként mókás Yesterday zeneileg, szövegileg és képileg is egy sor hiphopklasszikust idéz meg Ol' Dirty Bastardtól a Beastie Boysig. Az együttest az „elpoposodás” miatt több mint egy évtizede fújolók fellélegezhetnek – jó kérdés persze, hogy mennyire hiteles az édes nosztalgia és a múltba vágyódás, ha a popzene alakulásában a banda – és főként a producerként igen aktív Will.i.Am – is vastagon benne van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.