Londoni filmfesztivál: magyar filmek 89 előtt és után

Magyar filmek és rendezők szerepeltek az angol fővárosban egy hétig a Kortárs Művészetek Intézetének mozijában. Másodszor rendezett magyar filmfesztivált a londoni Magyar Kulturális Központ.

Ma a kiállítások bezárásával véget ért a londoni magyar filmfesztivál, a Check the Gate. A londoni Magyar Kulturális Központ tavaly rendezte meg először a hazai filmek bemutatóját. Az ideinek a Kortárs Művészetek Intézete (Institute of Contemporary Arts) adott otthont.

A rendszerváltás huszadik évfordulóján a rendezvény címe 1989 előtt és után volt. A fesztivált Fonyó Gergely Made in Hungaria című filmjével nyitották meg, azután többek között Szabó István Édes Emma, drága Böbe, Bacsó Péter A tanú, Makk Károly Szerelem, Gothár Péter Megáll az idő, Tarr Béla Családi tűzfészek, Török Ferenc Moszkva tér című alkotását vetítették.

A fesztivál bevezető filmjére a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőévesei számára pályázatot írtak ki. A nyertes Mácsai Bálint összeállítását minden film előtt levetítették.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rangos londoni mozi műsorát a jeles alkotók is figyelemmel kísérik. Így történt meg, hogy Fekete Ibolya Bolse vita című filmjének címe felkeltette William Hurt érdeklődését. A Nyolc tanú című mozi sztárját a magyar központ munkatársai felismerték, és meghívták vegyen részt másnap Szabó István filmjének bemutatásán. El is jött, hogy találkozzon a rendezővel, akinek A napfény íze című filmjében fontos szerepet játszott.

A közönség Szabón kívül találkozhatott Fekete Ibolyával, Gothár Péterrel, Koltai Róberttel, Makk Károllyal, Szomjas Györggyel és Török Ferenccel is.

A fesztivál keretében londoni kisiskolásoknak levetítették A bagdadi tolvaj eredeti változatát is, amelynek Korda Sándor volt a producere, Korda Vince a látványtervezője és Korda Zoltán a rendezője. Az utóbbi fia, a Londonban élő David Korda volt az idei fesztivál fő patrónusa.

A magyar intézet a Covent Garden közelében lévő épületében ma zártak be a fesztivál kísérő rendezvényei: magyar filmplakát-kiállítás, kereskedelmi és politikai plakátok tárlata, a Korda család fényképalbuma és MTI-fotók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.