Lomtalanítás a kultúrparkban 9.

A Csajkovszkij parkban kollégánk Liszt Ferenc szépen karbantartott büsztjébe botlott, amely érintetlen, pedig színtiszta bronz. Nem úgy, mint a csupa kő Berlioz, amelynek talapzatát összefújkálta egy környékbeli mester vagy maga a névadó, Csajkovszkij, akinek letörték az orrát, amitől úgy néz ki, mint egy B kategóriás zombi.

A Csajkovszkij parkot térdmagasságú beton mellvéd próbálja elválasztani az igen sprőd kőbánya-óhegyi valóságtól, sikertelenül. A mellvéd egy része megannyi planténer, amelyeket eredetileg árvácskáknak, pistikéknek, petúniáknak és büdöskéknek szánhattak, de már csak a cigarettásdoboz, a papír zsebkendő, a savanyúcukorkás-zacskó, a közérti nyugta, a fagylalttölcsér kemény csücske és egynémely egérárpa él meg bennük, meg valami mutáns gizgaz, ha ugyan élet ez.

A kert áteresze fölött a szépemlékű május elsejei felvonulásokat idéző, kétrudas transzparens jelzi a reményt vesztett utazónak, hova tévedt. Középen agóra neoluxszal impregnált padokkal, egy háborúsnak kinéző beton lőállás betonhéjazatával, egy megvetemedett pingpongasztallal és egy gazosodó kispályával, amelyet a lokálpatriotizmus jegyében a Kőbányai Sörgyár termékeinek fémgöngyölegeivel és néhány száz csikkel kerítettek be az amatőr sportolók.

Ugyaninnen aszfaltsétány vezet több irányba; nézzük meg először is, mit mutat a kert jobbfelé. Nos, először is azt, hogy az ún. parkfenntartást itt nagyon praktikusan, tehát alacsony fajlagos ráfordítással oldották meg. Ültettek pár fát, lett egy kis liget, majd megvárták, hogy a fákról lehulljon a lomb meg a száraz ágak, ezekből kialakult egy szép, összefüggő, természetes talajtakaró, amelyet nem abajgatnak; a drága füvesítésre tehát nem volt szükség.

A televény állagát egyenletesen bomló ingyenes hirdetőújságokkal javítják tovább - így kell takarékoskodni. A nyílegyenes útszakaszt egy kőkerítéssel és hármas szögesdróttal védett épület zárja le, a ház kívülről a legjobb atmoszférájú mediterrán internálótáborok hangulatát idézi.

Kisvártatva Liszt Ferenc szépen karbantartott büsztjébe botlik a vándor, akinek az az érzése támad, hogy nagyon eltévedt, a portré ugyanis - bár kétségtelen, hogy inkább az ereje teljében lévő Jean Marais-t idézi - érintetlen, pedig színtiszta bronz. Nem úgy, mint a csupa kő Berlioz, amelynek talapzatát összefújkálta egy környékbeli mester vagy maga a névadó, Csajkovszkij, akinek letörték az orrát, amitől úgy néz ki, mint egy B kategóriás zombi. A park következő sarka egy nejlon takaróponyvában, egy rozsdás fémkapuban és pár tucat szétszórt fél téglában ér véget.

A kert egyik traktusában jókora aszfaltplaccra bukkantunk, ahol - bár láttunk egyet s mást - földbe gyökerezett a lábunk, kikerekedett a szemünk, remegni kezdett az orrcimpánk és teljesen elvesztettük a maradék humorérzékünket is. Egy konkrét szemétdombon találtuk magunkat ugyanis, tonnányi kummunális, építőipari és elektronikai hulladék között; a gané egy része még be is van zsákolva, igen akkurátusan, mutatva, hogy ez itt nem valami ad hoc képződmény, mint a budapesti kultúrparkok kisebb-nagyobb szemétdombjai, hanem egy jól kiszemelt, ki tudja, mióta, de szemmel láthatóan zavartalanul működő lerakó, amely úgy tűnik, senkinek nem csípi a szemét, főleg nem a kőbányai önkormányzatét.

Talán az a baj, hogy ez a mennyiség még nem éri el a küszöböt, kéne még pár mázsa? Ezen segíthetünk: kedves építkezők, és Önök, drága barátaim, akik megint lemaradtak a lomtalanításról, figyeljenek jól. Találtunk Kőbányán egy zöldterületet, ahol teljesen ingyen, és minden jel szerint következmények nélkül leszórhatják az összes sittjüket és minden szemetüket. Úgy hívják, hogy Csajkovszkij park.

 

Csajkovszkij park
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.