LMP: rátermett vezetőt a Műcsarnokba!

Az LMP arra kéri a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t és Szőcs Géza államtitkárt, hogy a Műcsarnok élére ne ejtőernyős kinevezettet állítsanak, hanem egy átlátható pályáztatási folyamat során válasszanak rátermett vezetőt - áll az ellenzéki párt MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes úgy fogalmaz: pártja csalódottan tapasztalja, hogy a Műcsarnok igazgatói pályázatánál a legkevésbé sem érvényesültek az átláthatóság, a függetlenség és a szakmaiság alapvető normái.

Art Fair kiállítás a Műcsarnokban
Art Fair a Műcsarnokban. Budapest, 2010.11.25. Fotó: Bócsi Krisztián

A pályázatot az MNV 2010 novemberben csak szakmai nyomásra, és alig egy hónappal a pozíció betöltésének kezdete előtt hirdette meg, ami nagyon kevés idő egy ilyen jelentős közintézmény esetében. Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerint a pályázat ezután szakmai okok miatt eredménytelen lett, csakhogy a Műcsarnok szakmai felügyeletét ellátó tárca a kiírásban érthetetlen módon nem jelenítette meg az elvárásokat, amelyekre hivatkozva a pályázatot később eredménytelennek nyilvánította - áll a közleményben. Karácsony Gergely szerint ezzel megnyílt az út ahhoz, hogy kinevezéssel helyezzenek igazgatót az intézménybe.

Az ellenzéki párt szerint a Műcsarnok igazgatói posztjára beérkező pályázatokat független szakemberekből álló zsűrinek kell elbírálnia, ezzel szemben félő, hogy a Műcsarnok vezetéséről nem független, szakmai döntés születik, hanem a személyes vagy politikai preferenciák fognak számítani. Annál is inkább, mivel az intézmény vezetésére nem kötelező pályázatot kiírni, és az MNV csak egy hónappal hosszabbította meg Petrányi Zsolt jelenlegi igazgató mandátumát, ami nem elég új pályázat lebonyolítására - írják.

Az Index tavaly december végén azt írta, hogy négyen indultak a Műcsarnok pályázatán. Petrányi mellett pályázott Fabényi Júlia, aki a Baranya Megyei Múzeumok vezetője, de Petrányi előtt vezette a Műcsarnokot is. Indult még a posztért Molnár Mária, aki az Ernst Múzeum főkurátora volt. Egy pályázó kilétét nem sikerült kideríteniük. Az elbírálás második körébe csak Fabényi és Petrányi pályázata jutott be, de a bírókat végül nem győzték meg.

A honlap értesülése szerint Szőcs Géza államtitkár hozta be ötödikként a versenybe Francesca von Habsburgot, a nemzetközi kortárs művészeti élet neves szereplőjét. A kortárs képzőművészeti beágyazottságáról, műgyűjteményéről, művészeti alapítványáról ismert Francesca von Habsburg állítólag akár világhírű gyűjteménye Magyarországra telepítésére is kész lenne - írták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.