Az első celeb Óbudán

Egész hetes programfolyamot szerveztek Óbudán a kétszáz éve született Liszt Ferencre emlékezve. A programok az egységes, úgynevezett Liszt-kártyával látogathatók: a megvásárlásukból befolyó pénzt egy új, Csillaghegyre álmodott óvoda építésére szánják. A kínálat igen gazdag.

A nyitókoncert ma este lesz az Óbudai Kulturális Központban: "Liszt in Jazz" címmel nagy János zongorista és Frankie Látó hegedűművész lepi meg a publikumot,  a La Campanella, a Szerelemi álmok, Paganini Caprice, a II. Magyar Rapszódia, az E-dur és Des-dur Consolation valamint a The Maiden’ s wish című művek jazzes átdologozásával (ez a program ingyenes). Holnap este ha órakor, ugyanott  dr. Tóth József történész előadását hallgathatják meg az érdeklődők, a mesterről és koráról, szerdán pedig egy újabb különlegességgel várják a szervezők a publikumot, méghozzá a Csillaghegyi Közösségi Házba: a Lisztománia – avagy Liszt, az első celeb című tárlatra, amely szintén Lisztet és korát hivatott bemutatni – egy speicális szemszögből.

Liszt
Liszt

10-én, csütötökön dálután ötkor a Platán könyvtár fogadja a kultúrára éheseket, előadással gazdagított zenés estre, ahol a 2. magyar rapszódia, a „Ha álmom mély”, a Vigasztalások (részletek), az „Ó, szív…” (Szerelmi álmok), id. Johann Strauss: Furioso – Galopp Liszt-témákra, az Ave Maria, a Nászdal Reményi Ede esküvőjére, az Ave maris stella és a Tu es Petrus című darabok csendülnek fel Az Artissimo Trió interpretálásában (ezért az élményért sem kell fizetni). Ugyancsak csütörötkön, az ÓKK-ban este haktor Beer Miklós váci megyéspüspök beszélget spangel Péter íróval.

11-én, este héttől az Óbudai Társaskörben liszt és a szalonélet címmel idézeik fel a komponista-zongaravirtuóz és kortársai szellemét, a közreműködők: Mácsai János zenetörténész, Ráckevei Anna, Hegedűs D. Géza, Szilasi Alex zongoraművész (Liszt Ferenc Chopinről írt, magyar kiadású könyvének gondozója). Szombaton, megint csak az ÓKK-ban az Óbudai Danubia Zenekar ad koncertet, Medveczky Ádám vezényletével, délelőtt tíztől. Szintén szombaton, de már este hattól és mem emitt, hanem a Békásmegyeri közössági Házban tangóharmonikára írt Liszt-opuszokban gyönyötrködhet a nagyérdemű, mások mellett Tabányi Mihálynak, Weszely Ernőnek és Szabó Ádámnak köszönhetően. A sorozat az Óbudai Társaskörben zárul vasárnap este, Az Óbudai Kamarakórus és az Óbudai Kamaraegyüttes hangversenyével


Az első celeb

A Lisztománia kifejezést Heinrich Heine használta először, jellemezve a zeneszerző zongoraművész 1841-42-es legendás berlini koncertsorozatát. A mester rendkívüli kifejező erővel bíró fellépései elsősorban a hölgyhallgatóság körében váltottak ki hisztérikus eufóriát. Liszt Ferenc előszeretettel rázta hosszú hajsörényét, erősen ütötte, sőt néha meg is rongálta a zongora billentyűit. Liszt a zenetörténelem első igazi szupersztárja volt.

A Csillaghegyi Közösségi Ház szerdától a zeneszerzőt körüllengő hangulatot idézi meg egy különös sajtótörténeti kiállítással melyben nyomon követhetik mester koncertkörútjait, botrányait, eltitkolni kívánt ügyeit. A kiállítás  november 23-ig látogatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.