Liszt ükunokája Budapestre jön

A zeneszerző Ligeti Györgyről nevezik el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új, Wesselényi utcai oktatási központját, az avató és a névadó ünnepség a Zene világnapján lesz – jelentette be Batta András rektor kedden azon a sajtótájékoztatón, ahol a Liszt-év hátralévő eseményeiről szóltak.

Nem kevés program maradt a Liszt-év hátralévő részére. A zeneszerző születésének 200. évfordulóján, október 22-én rendezik meg például a World Liszt Day-t. Ekkor ugyanis világszerte a komponista egyik legjelentősebb művének, a Krisztus oratóriumnak az előadásával tisztelegnek a zeneszerző emléke előtt. A kezdeményezéshez megannyi város csatlakozott – Vilniustól Párizsig, Németországtól Ausztrián át természetesen Magyarország. A hazai közönség a budapesti Szent István Bazilikán kívül Egerben, Győrben, Kecskeméten és Sopronban is meghallgathatja a művet, amelyet 1853-ban kezdett el komponálni Liszt, és a teljes ősbemutatóját csak két évtizeddel később rendezték meg: 1873. május 29-én, Weimarban.

Ligeti Györgyről nevezik el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Wesselényi utcai új épületét
Budapest, 2011. szeptember 12. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Wesselényi utcai új épülete. A ház ünnepélyes átadására október elsején, a zene világnapján kerül sor, amikor az intézmény a közönség számára is megnyitja kapuit. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

(A World Liszt Day után a Hungarofest komolyzenei programjait szervező Klassz Zenei Iroda megszűnik. A Hungarofest amúgy tulajdonosváltás miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került, tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Így nagyobb projektjeit a jövőben szakmai partnerekkel valósítja meg.)

Hat koncertből álló, Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált szervez a Liszt Év keretében a Hungarofest. A művészeti vezető: Várjon Dénes zongoraművész. Az eseménysorozatban nemcsak a legismertebb Liszt-műveket játsszák, hanem a kevésbé közkeletű kamaraműveit is, valamint a 19. század nagy költőinek verseiből írt dalokat. A fesztivál Paganinit és Chopint is megidézi. A szervezők meghívását elfogadta (és előadást is tart) Dr Nike Wagner, Wagner dédunokája, azaz Liszt ükunokája. Az előadáshoz koncert is kapcsolódik, amely Liszt és Wagner művészbarátságát is bemutatja.

A Hungarofest kreatív igazgatója, a rendező Balatoni Monika állítja színpadra október 13-án, a Thália Színházban Bognár László darabját, Az élet fiait, amely Sand, Chopin és Liszt rendezetlen viszonyaiból ad jeleneteket.

A Régi Zeneakadémián – a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és a Zeneakadémia rendezésében – háromnapos születésnapi fesztivál készül (október 21-23. között.). A fellépők listája parádés: zenél majd Jandó Jenő, Csalog Gábor, Falvai Sándor, Klukon Edit, Ránki Dezső, Szokolay Balázs, Bogányi Gergely, Lajkó István, az Egri & Pertis duó, Borbély László, Hauser Adrienne, Lantos István zongoraművészek, valamint Várföldi Anna és Kelemen Barnabás hegedűművészek és Perényi Miklós gordonkaművész.

November 21-én a zongoraprofesszorok a Magyar Állami Operaház színpadára lépnek, hogy a Zeneakadémia 1875. novemberi alapítására emlékezzenek. A jótékonysági koncert bevételével a Liszt Ferenc téri épület orgonájának felújítását szeretnék segíteni.

Lisztről nevezték el a szegedi zeneművészeti kart

Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából a zeneszerző nevét viseli keddtől a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Karának kamaraterme. A koncertteremben elsősorban szóló és kamarahangversenyeket rendeznek, de lehetőség nyílik multimédiás előadások megrendezésére is - mondta Kerek Ferenc dékán az MTI-nek.

"A karon gyakran csendülnek föl Liszt Ferenc művei, de úgy éreztük, a jubileum alakalmából a terem elnevezésével méltó módon is megemlékezhetünk a városhoz kötődő zeneszerzőről és zongoristáról" - fogalmazott a művész.

Kerek Ferenc felidézte, hogy a Szegedet romba döntő 1879-es árvíz után Liszt Ferenc több jótékonysági hangversenyt is adott, Revive Szégedin! (Éljen újra Szeged!) címmel pedig egy zongoradarabot is írt.

A mű kottakézirata a 20. század elején a szegedi Somogyi-könyvtárba került, majd hosszú ideig feledésbe merült, s csak Liszt halálának századik évfordulóján, 1986-ban bukkant elő újra. Ekkor a darabot hosszú évek után a Liszt Ferenc-díjas Kerek Ferenc játszotta először.

A kamaraterem falain az évforduló alkalmából elhelyezték a budapesti Liszt Múzeum ajándékát - Eckhardt Mária zenetudós munkáját -, a zeneszerző életútját bemutató tizenhat tablót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.