Liszt-év - Koncert a Vatikánban Schmitt és Orbán jelenlétében

A magyar EU-elnökség és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, XVI. Benedek pápa tiszteletére rendeznek pénteken este hat órakor koncertet a vatikáni audiencia-teremben. Schmitt Pál államfő és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével.

Rendkívüli helyszínen folytatódik a Liszt-évforduló olaszországi koncertsorozata: a Szent Péter bazilika szomszédságában található VI. Pál audiencia-teremben csendül fel többek között az Ave Maria (Római harangok) és Liszt Ferenc 13. zsoltára. A koncerten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Antal Mátyás karigazgatóval, szólót Horváth István tenor énekel. Vezényel Kocsis Zoltán.

A hétezer férőhelyes teremben előjegyezhető jegyek az MTI értesülései szerint gyorsan elfogytak, az olaszországi magyarok és az olasz közönség sem akarta kihagyni a magyar koncertet. A rendezvény május végi időpontját Schmitt Pál köztársasági elnök tavaly szeptemberi látogatásakor jelentették be a castelgandolfói pápai rezidencián. Az idei évben ez a hatodik Liszt-koncert Itáliában: a sorozat februárban a Quirinale római köztársasági elnöki palotában kezdődött szintén a magyar államfő jelenlétében, áprilisban Velencében, Triesztben és Palermóban ünnepelték meg az évfordulót, május elején pedig a Firenzében rendezett Európa Fesztivál keretében tartottak koncertet a Palazzo Vecchio reneszánsz termeiben.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország koncertet ad a Vatikánban: a 2000-es jubileumi szent évben a Danubius Ifjúsági Szimfonikus Zenekar lépett fel II. János Pál előtt.     

A vatikáni koncertre Schmitt Pál Varsóból érkezik. A szentszéki magyar nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott információk szerint a koncert előtt XVI. Benedek pápa az államfőt és feleségét fogadja negyedórás audiencián. Ezután az egyházfő és az államfő közösen lép be a VI. Pál audiencia-terembe, majd a koncert előtt Schmitt Pál tart rövid olasz-magyar nyelvű köszöntőt. A mintegy egyórás koncert végén XVI. Benedek mond beszédet, és a Vatikánban szerzett értesülések szerint a pápa is szól majd magyarul.

Ezt követően XVI. Benedek köszönti a koncerten jelen levő magyar állami és egyházi méltóságokat, a küldöttségek tagjait és a művészeket. Az este a Római Magyar Akadémián fogadással zárul.
A koncertre mintegy hatvan fős magyar delegáció érkezett a Vatikánba: az államfő mellett jelen lesz a Párizsból, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségről érkezett Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külugyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Szabó Istvan református püspök, Kalota József ortodox érseki vikárius, Borberitz Pál katolikus pap, Farkas István piarista szerzetes, valamint Dúl Géza katolikus lelkipásztor, cigánypasztorációs referens.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.