Linda Tillery, a fekete zenei hagyományok őrzője

Linda Tillery és zenekara, a Cultural Heritage Choir repertoárjában a rabszolgaidők munkadalai mellett a gospel, a blues, a jazz és a funky, valamint a rhytm and blues dominál. Pénteken lépnek fel a MÜPÁ-ban.

A kilencvenes években egy amerikai énekesnő komoly kutatómunkába kezdett: az afro-amerikai tradicionális zenéket analizálta. Eredményeit nem egy vaskos tanulmányban tette közzé, hanem hallhatóvá, közérthetővé tette, együttese, a Cultural Heritage Choir repertoárjában a rabszolgaidők munkadalai mellett a gospel, a blues, a jazz és funky, valamint a rhytm and blues dominál.

Linda Tillery pályája San Franciscóban indult, karakteres alt hangjára többen is felfigyeltek. A hetvenes években énekelt Santana mellett, de láthattuk Bobby McFerrin Voicestra nevű zenekarában is.

Az amerikai énekesnő eltökélt célja az afro-amerikai tradicionális zenék megőrzése. A kilencvenes években igen komoly kutatómunkát végzett, rendesen beleásta magát az afro-amerikai zene történetébe, eredményei pedig nem vesztek kárba, a felfedezett tradíciókat az élő zene segítségével próbálta közelebb hozni a hallgatósághoz.

1992-ben alapította meg zenekarát, a Cultural Heritage Choirt. Az együttes a tradicionális dalokat modern köntösbe bújtatja, ezáltal életben tartja őket, ugyanakkor haladnak a korral is, az egykori munkásdalokat hol jazz-, hol rock-, hol eredeti stílusban hallhatja a közönség. Lehetetlen nyugodtan végigülni a koncertet, az embert minimum tapsra készteti a vérpezsdítő muzsika, és a hihetetlen energia, amit a színpadon látunk, kedvünk volna felugrani, és az együttessel énekelni. Olyan zene ez, ami szinte mindenkit magával ragad: dinamikus, vibráló, egészen felemelő. December 17-én este a Művészetek Palotájában a magyar közönség is belekóstolhat Linda Tillery különleges zenei világába.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.