Lexikon jelenik meg Pécsről

Pécs történelmét, gazdaságát, kultúráját, neves személyiségeit és természetrajzát mutatja be két kötetben a várhatóan szeptember végén a boltokba kerülő Pécs Lexikon. A Budapest Lexikon 1973-as kiadása után a Pécs Lexikon lesz a második hasonló terjedelmű magyar városlexikon.

Az 5 ezer szócikket és 2600 képet tartalmazó, 1200 oldalas városlexikon már előrendelhető hagyományos és Zsolnay eozinkerámiával díszített bőrkötésben is - mondta Síkfői Tamás, a kiadó Pécs Lexikon Konzorcium elnöke a könyvet bemutató budapesti sajtótájékoztatón pénteken.

"Pécs van olyan gazdag város, hogy megérdemel egy saját lexikont, mely bemutatja értékeit az egész országnak. A könyv messze túlmutat az idei ünnepi éven, hisz olyan értéket teremt, mely a következő évtizedekben is maradandó lesz" - hangsúlyozta Szalay Tamás, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális igazgatója.

Mint Simon Attila, a kiadó konzorcium kommunikációs vezetője elmondta, a lexikon elkészítése 3 éve kezdődött el. A szócikkeket közel 120 szakember írta, zömében pécsi egyetemi tanárok, kutatók, de vannak köztük Pécsről elszármazott szakemberek is. Munkájukat 10 fős szerkesztői gárda fogta össze. A lexikonban szereplő minden szócikk új, a képek között pedig sok olyan is található, melyet eddig nem láthatott a nagyközönség. A DVD-melléklettel megjelenő könyvben az egészen friss fejleményekre, így például az idei kulturális fővárosi programokra is kitérnek - magyarázta.

A lexikon 5 ezer példányban jelenik majd meg, várhatóan szeptember végén, október elején kerülhet a boltokba. Addig is lehetőség van névre szóló, számozott példányok előrendelésére a www.pecslexikon.hu honlapon, postai úton vagy a Pécs 2010 infopontokban - ismertette Simon Attila, hozzátéve, hogy már eddig több száz példányt rendeltek meg a könyvből.

A lexikon elkészítésének költsége "100 milliós nagyságrendű" volt - árulta el Síkfői Tamás. Mint mondta, a finanszírozás elsődleges forrását a szponzori és reklámbevételek jelentették - a pécsi cégek hozzájárulása figyelemreméltó volt -, míg a másodlagos forrást az értékesítés árbevétele, harmadlagost pedig a pályázati források adják. "Állami támogatást nem kaptunk a lexikonhoz" - mondta a konzorcium vezetője.

A Budapest Lexikon 1973-as kiadása után a Pécs Lexikon lesz a második hasonló terjedelmű magyar városlexikon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.