Leszállt az éj

Az AIDS lassan felemésztette, testnyílásaiból csövek álltak ki, beszélni is alig tudott, de szüntelenül diktált. Be akarta fejezni hányatott életének beszámolóját, lerántva a leplet a kubai rezsimről, mielőtt beköszönt számára az utolsó éjszaka. Reinaldo Arenas sikerrel járt. Az éveken át papírfecnikre feljegyzett, diktafonra felmondott önéletrajzát két évvel halála után, 1992-ben kiadták az Egyesült Államokban (Javier Bardem és Johnny Depp főszereplésével film is készült belőle).

A most magyarul is megjelent Mielőtt leszáll az éj ritka bepillantást enged a Kubában szinte teljesen ismeretlen, ám Európában és Amerikában is ünnepelt szerző elbeszélése által a történelembe. Arenas nagy lelkesedéssel állt be Castróék közé, akik demokráciát ígértek, és a nélkülözés felszámolását. A koncepciós perek, az ismét beköszöntő nélkülözés, a nyílt kommunizmus és a szabadságjogok csorbítása idővel kijózanították. A tehetséges író mozgástere leszűkült, feketelistára került.

Homoszexualitása csak súlyosbította helyzetét. Önéletrajzában nemcsak a politikai élet és a társadalom átalakulását, hanem a kubai melegszcéna mindennapjait is bemutatja. Azt hitte, magánélete csak rá tartozik, de tévedett, börtönbe zárták. Meleg volt, és ellenzéki: ezt végképp nem tűrte meg a rezsim. Hiába írta újra az állambiztonság által elkobzott regényét, hiába bujkált üldözői elől hetekig a Lenin park kiszáradt tómedrében, miközben Franciaországban rangos díjakat ítéltek neki oda, csak a túlélés számított.

Reinaldo Arenas: Mielőtt leszáll az éj. Európa Könyvkiadó

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.