Lesz Európai Örökség cím

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta az Európai Örökség cím létrehozásáról és kétévenkénti adományozásáról szóló előterjesztést, miután annak tartalmában előzőleg már megállapodtak a tagállami kormányokat képviselő Tanáccsal és az EU központi javaslattevő szervével, az Európai Bizottsággal.

Eszerint 2013-tól ezt a címet nyerhetik el Európa olyan jelképértékű helyei, amelyek kiemelkedő történelmi jelentőségűek, illetve amelyek az európai integráció szempontjából valamilyen okból különösen fontosak.

A címet elnyerhetik emlékművek, természeti, archeológiai, ipari vagy települési helyek, kultúrtájak, emlékhelyek, illetve valamely helyhez köthető kulturális javak és objektumok.

Az előterjesztés értelmében az unió kifejezetten bátorítja az Európai Örökség cím adományozását "több nemzeten átnyúló" helyeknek.

A cím adományozásának általános célkitűzései közé tartozik, hogy az európai polgárokban a történelem és a közös örökség alapján megerősítse az európai közösséghez tartozás érzését, és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.

A témáról folytatott EP-vitában Bagó Zoltán fideszes képviselő hangsúlyozta: a magyar EU-elnökség kiemelkedő szerepet játszott abban, hogy májusban politikai megállapodás született az Európai Örökség cím ügyében a Tanács, az EP, valamint az Európai Bizottság között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.