Mindenkit megmozgat: lépj be a történetbe!

A Színházak Éjszakáján idén a Káva Kulturális Műhely is bemutatkozott. A színházművészeti csoport egész napos programsorozata a közösségi színház világába kalauzolta az érdeklődőket. Családi és felnőtteknek szóló előadásaival arra világított rá, hogy az aktív társadalmi részvétel egyre inkább központi szerepet játszik az állampolgárok életében.

Az évek óta sikerrel futó Gubanc gyerekeknek és szüleiknek szóló mai mese. Főszereplője, Tibi és kutyája, Gubanc nagy bajba kerül. Az előadáson részt vevő gyerekek beléphettek a történetbe, segíthettek a főhősöknek, hogy összefogással és együttműködéssel igazságot tegyenek. Mint Bori Viktor programvezető elmondta, itt a család összes szereplője számára lehetővé válik, hogy valódi résztvevője legyen a történetnek. Mindenki más-más problémával, feladattal kerül szembe az előadás során. Közösen gondolkodunk, felnőttek és gyerekek arról, mit jelent számunkra a gyereknevelés –fogalmazott.

A Roseto című előadás az MU Színház és a Káva Kulturális Műhely közös produkciója. Alapgondolatát a Roseto-effektus, egy Amerikában megfigyelt jelenség szülte. A Roseto településen élő, szoros emberi kapcsolatokat ápoló közösségben kimutathatóan sokkal kisebb volt a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mint a metropolisokban. A legidősebb színjátszó 92, a legfiatalabb pedig 12 éves. A három megszólított korcsoport – a diákok, a kisgyermekes édesanyák és a nyugdíjasok – a 80 év különbség ellenére is képesek valami közöset megfogalmazni a kirekesztésről és a kirekesztettségről. Az előadás rendezője Sereglei András.

A Tengerpart egy felnőtteknek szóló drámaóra. Azokra a helyzetekre összpontosít, amelyek bizonyos értelemben próbára tesznek bennünket, alapvető emberi kérdésekre irányítják rá a figyelmünket. Megtörtént eseményt dolgoz fel, abból kiindulva igyekszik a közönséggel, mint közösséggel együtt gondolkodni egy általános emberi problémán. „A nézők részt tudnak venni, játszani tudnak, úgy is színházi élményben lehet részük, hogy nem megtervezett színházról van szó. Maga az alaphelyzet is nagyon erős, megmozgat bennünk valamit, megpiszkálja az emberségünket” – világított rá a programvezető, Takács Gábor. (E. L.)

Színház a nevelésben

A Káva Kulturális Műhely 1996 óta működő színházművészeti csoport. Fő célja, hogy Budapest első hivatásos TIE (Theater in Education – Színház a nevelésben) együtteseként komplex előadásokat hozzon létre, elsősorban a 8–18 éves korosztály számára. Az esztétikai nevelésen túl feladatának tekinti a demokráciára nevelést, valamint a mikro- és makrotársadalmi, erkölcsi-morális problémák vizsgálatát. A gyerekekkel végzett munkában a színház eszköz is valamely fontos emberi probléma mélyebb szintű megértésében.

A Káva Kulturális Műhely az Erste Alapítvány 2013-as Társadalmi Integrációs Díjának harmadik helyezettje.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.