Lengyel és horvát együttműködést kötött az MTVA

A közmédia-társaságok közötti együttműködésről szóló megállapodást írt alá a Lengyel Televízió, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Televízió és a Duna Televízió vezérigazgatója pénteken Budapesten. Az MTVA vezetője hasonló megállapodást kötött a Horvát Rádió és Televízió első emberével is.    
Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója szerint a történelmi barátság mellett az ország mérete, lakossága és gazdasági ereje ad kiemelt szerepet Lengyelországnak

Hozzátette: elsősorban a régió államaira fókuszálnak, de a közeljövőben terveznek nyitni a balkáni államokban működő és a nyugat-európai partnereik felé is, megjegyezve, még nemzetközi kapcsolatrendszerének kialakítása elején áll az MTVA, de már több szomszédos állammal van élő együttműködése.     

A vezérigazgató közölte: a megállapodások aláírását megelőzően tanácskoztak a visegrádi államok és Szlovénia közmédiumainak vezetői, és egyetértettek abban, hogy a tapasztalatcsere és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett - mivel helyzetükből adódóan hasonlóak a problémáik és az örömeik -, álláspontjuk egyeztetése után közösen lépjenek fel nemzetközi fórumokon.

Juliusz Braun, a Lengyel Televízió (TVP) elnöke az aláírás előtt újságíróknak arról beszélt: fontos, hogy a visegrádi államok között a politikai mellett legyen média-együttműködés is. 

A megállapodás célja, hogy szorosabbá tegyék a programok és a napi hírek cseréjét, valamint előmozdítsák koprodukciós műsorok készítését - tette hozzá.  Juliusz Braun utalt arra, hogy mindkét országban egyre több tematikus műsort sugároz a közmédia, a lengyel közszolgálati televízió kulturális vagy történelmi csatornáján pedig sokkal több hely lenne Magyarországgal kapcsolatos programoknak.

Goran Radman, a Horvát Rádió és Televízió (HRT) vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a magyar közmédiával kötött megállapodásukkal valójában formába öntötték, struktúrába helyezték a már meglévő együttműködést.Közölte azt is: a megállapodás a két állam teljes lakosságának és a másik ország nyelvét beszélőknek is adhat pluszt, valamint segítheti az intézményeket közszolgálati feladataik teljesítésében, legyen szó hírszolgáltatásról vagy fikciós művek készítéséről, esetleg kooperációról.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.