Lemondták Vidnyánszky kurzusát

A kormányzó párthoz kapcsolódó politikai szerepvállalásai miatt a strasbourgi színház lemondta a színiiskolájába tervezett mesterkurzust Vidnyánszky Attilával. Mivel nem akarták cenzúrázni a fesztivál műsorát, a rendező beregszászi előadásainak, a Szarvassá változott fiúnak és a Három nővérnek a meghívását fenntartották – jelentette be közleményében Julie Brochen, a teátrum direktora.

Brochen utalt arra is: Vidnyánszkyt decemberben a miniszterelnök döntése alapján nevezték ki a Nemzeti Színház élére, s hogy Orbán Viktor azzal keltett feltűnést Európában, hogy elfogadtatott egy olyan alkotmányt, amely csorbítja az ország demokratikus jogait. Ráadásul az új direktor a kormányzó pártok egyik politikusát, Pálffy Istvánt kérte fel kommunikációs igazgatónak (ő azóta összeférhetetlenség miatt lemondott.)

Válaszképpen Vidnyánszky és a színészek visszamondták a francia fellépést.

A rendező lapunk kérdésére elmondta: Tompa Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnökének egyik cikke miatt néhány francia diák úgy döntött, nem akar vele dolgozni. A kritikus ugyanis a Theater Heute című újságban szélsőségesként tüntette őt fel. Közrejátszott az is, hogy a strasbourgi színház nem tudta garantálni, hogy nem provokálják a színészeket – többek között Törőcsik Marit. A rendezőtől megtudtuk még: a strasbourgi ügy hatására a dijoni fellépésüket is lemondta a meghívó.

Tompa Andrea úgy véli, Vidnyánszky démonizál, olyan hatalmat tulajdonít a kinevezésével kapcsolatos cikknek, hogy az nevetséges. A kritikus szerint Európa ezzel a gesztussal is üzen Magyarországnak az antidemokratikus döntések miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.