Önmagukat játsszák a bevándorlók a Hivatal című filmben

A Magyarországra érkező bevándorlók sorsát egy ügyfélszolgálatos lány nézőpontjából mutatja be a Hivatal című film, amelyet szerdán, hajnali három órakor mutat be a TV2. Az alkotásról a rendezőt, Nagy Viktor Oszkárt kérdeztük.

Játékfilm vagy dokumentumfilm a Hivatal?

Egyértelműen játékfilm. Az keltheti a dokumentumfilm érzetét, hogy a filmben szereplő bevándorlók létező személyek, akik a saját történetüket játsszák újra a kamera előtt. De a forgatás úgy zajlott, mint egy normális játékfilmé.

Hogyan választották a témát?

A gyártó és forgalmazó Campfilm évek óta foglalkozik ezzel a témával. A dokumentumfilmeket és játékfilmeket egyaránt készítő céget László Sára és Gerő Marcell hozta létre, együtt végeztünk a Színművészeti Egyetemen. Azóta is alkotóműhelyként működik, sokat dolgozunk együtt. A Hivatal alapötlete egy negyedik osztálytársunktól, Nagy Dénestől származik. Ő is dokumentumfilmben gondolkodott eredetileg. Az volt az elképzelés, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyfélszolgálatán forgatunk – ehhez azonban nem sikerült megszerezni a hivatal engedélyét. Az eredeti ötlet újragondolása volt, hogy ha dokumentumfilmként nem, akkor fikcióként meg lehetne csinálni. Így lett játékfilm a tervből, és vált egyértelművé, hogy a film Anna, a fiatal tisztviselő nézőpontjából mutatja be a különböző emberi sorsokat.

Jelenet a filmből: kínai édesanya és családja a bevándorlási hatóság asztalánál FORGALMAZÓ: CAMPFILM
Jelenet a filmből: kínai édesanya és családja a bevándorlási hatóság asztalánál FORGALMAZÓ: CAMPFILM
Forgalmazó: Campfilm

A filmhez írt sajtóanyag hangsúlyozza, hogy nem akarnak sematikus gondolatmenetet a nézőre tukmálni, például szembeállítani a szegény bevándorlókat a gonosz hivatalnokokkal.

Anna ügyfelekkel, a tartózkodási engedélyük megadását vagy meghosszabbítását kérelmező bevándorlókkal foglalkozik az erre illetékes hivatal ügyfélszolgálatán. A bevándorlókról szóló filmekben rendszerint a bevándorlók nézőpontja érvényesül: hogyan élnek itt, befogadják-e őket, tudnak-e integrálódni. Ebben a filmben viszont Anna hozzáállásában a többségi társadalom véleménye jelenik meg. Azért izgalmas ez a nézőpont, mert azt vizsgálja, hogy a többségi társadalomban élők hogyan küzdenek meg a belső konfliktussal, amit ez a helyzet hoz magával. Anna empátiája vagy lelkiismerete ütközik egy felsőbb eredetű jogszabállyal, amelyet végre kell hajtania, és ez feloldhatatlan erkölcsi dilemmát okoz neki. Összeroppan, amikor neki kell közölnie egy török családdal a mások által hozott kiutasító döntést, és szembesülnie kell azzal, hogy a jogot nem érdekli, hogy a család lassan két évtizede él Magyarországon, középiskolás lányuk itt nőtt fel, ide köti minden, csak az állampolgársága köti Törökországhoz. Ez szintén megtörtént a valóságban.

A film a Belügyminisztérium által koordinált Európai Integrációs Alap támogatásával valósult meg. De – látva a lehetetlen vetítési időpontot –, eljut-e vajon szélesebb közönséghez?

Nagy Viktor Oszkár a befogadó szemszögéből mutatja be a migráció problémáit
Nagy Viktor Oszkár a befogadó szemszögéből mutatja be a migráció problémáit

Reméljük, hogy a szerda hajnali három órai vetítés csak az első televíziós sugárzás lesz. Úgy tudjuk, áprilisban valamelyik közszolgálati csatorna is műsorra tűzi, talán valamivel barátibb időpontban. De a televíziós sugárzáson kívül számos más módon is eljuthatnak a közönséghez az ilyen típusú filmek. A Hivatal hamarosan látható lesz online felületen. Reméljük, meghívják nemzetközi filmfesztiválokra, illetve vetíteni fogják bevándorlással foglalkozó tematikus rendezvényeken is.

A Hivatal stábja

A filmet Szőcs Petra és Nagy Viktor Oszkár forgatókönyve alapján Nagy Viktor Oszkár rendezte. Szereplők: Fignár Anna, Batka Zoltán, Herczenik Anna, Gosztonyi Csaba és Kaya Turan. Operatőr Dobos Tamás, vágó Sass Péter, hangmérnök Lukács Péter Benjámin. Producerek: László Sára és Gerő Marcell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.