Legendás gitárok a magyar Beatlesnek

Felbecsülhetetlen értékű ajándékkal lepte meg a budapesti The Bits Beatles Emlékzenekart a Höfner gitárgyár a napokban.

Nem is eggyel, hanem mindjárt kettővel. A Paul McCartney révén híressé vált, hegedű alakú basszusgitárt készítő német gyár e legendás hangszer születésének 60. évfordulóján rendezett gálakoncerten adta át a magyar zenekarnak azt a 12 húros elektromos gitárt, amit 45 év után először, a The Bits által inspirálva készítettek el ismét.

A zenekar a rendezvényre pedig már a cég előző ajándékával érkezett. Egy ­Klaus Voormann grafikájával díszített, mindössze 60 példányban gyártott violin bass (hegedű alakú basszus) gitárral, amelynek a 003-as példányát kapták kölcsön a gyártól. Eredetileg csak egy koncertre, azután az országos Beatles-találkozóra, majd a most kezdődő klubszezonra. Azt a gitárt, amelynek a 001-es és 002-es példánya múzeumi darab lett, a többi pedig gyűjtőké, vagyis a 003-as számú az egyetlen, amelyen rendszeresen Beatles-dalok szólnak. Évente már több mint 60 koncerten – Magyarországon és szerte Európában. A Revolver album Grammy-díjat nyert borítóját maga Voormann tervezte át a 60 éves hangszerre, a Beatles tagjai helyett gitárkészítő mestereket rajzolt rá, megalkotva ezzel saját művének karikatúráját is.

Balra a Paul McCartney révén híressé vált basszusgitár, jobbra pedig a George Harrison-féle 12 húros gitár másolata 
Szabó Miklós / Népszabadság

Minden egy e-maillel kezdődött két évvel ezelőtt, amikor az alig egyéves The Bits Beatles Emlékzenekar első klipjének linkjét elküldte a Höfner gitárgyár központi címére. Legnagyobb meglepetésükre választ kaptak a legendás gyárból. Köszönték a klipet, majd felajánlották hangszeres támogatásukat. Nehéz lenne kideríteni ma már, hogy ki lepődött meg jobban. Az, aki a Höfnernél meghallgatta a budapesti zenekar játékát, vagy a budapesti zenészek, akiknek Közép-Európában egyetlenként felajánlotta együttműködését a cég.

A magyar emlékzenekar sok mindenben különbözik a világ számos Beatles-emlékzenekarának többségétől. Ők nem utánozzák az egykori Beatles megjelenését, nem négy öltönyös tag zenél a színpadon, koncert­zenekarként alakultak, komoly tervekkel, és azért, hogy a Beatles hangzásvilágát élőben adják át a közönségnek. Olyan dalokat is meg tudnak a színpadon szólaltatni mindössze négyen, amelyeket a Beatles sosem játszott el koncerten, mivel az akkori élő hangtechnika még nem tette lehetővé számukra. A négy magyar zenész büszke arra, hogy a több mint 200 Beatles-szám bármelyikét el tudják vendégzenész nélkül játszani. A gitárgyár ajándékai jelzik, hogy méltók a hajdani liverpooli gombafejűekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.