Legendás asszonyi hűség

Budapest, Zugló, Thököly út 61. Villaszerű sárga bérház. A helytörténeti könyvek szerint Pápai Manó varrógépgyáros építtette az első világháború előtt. Azért írom így a dátumot, mert a háború hozzátartozik a ház legendájához. A legenda forrása pedig a ház oldalerkélyén látható, magasra nőtt fák lombjától takarva: egy asszony áll ott, s merengőn néz a Thököly út felé. Pillanatig úgy tűnik, mintha élne, pedig csak szobor.

A hölgy legendája így szól: háború volt, a férje valahol messze a fronton harcolt, s ő csak várta-várta... Egy nap valaki a férfi halálhírét hozta, de az asszony nem hitte, várt tovább. Nem is hiába. A hír ugyanis nem volt igaz, a férfi hazatért. Ám a nő szíve hirtelen megállt, nem bírta elviselni az örömöt, amikor a férfi belépett a ház kapuján. Ott halt meg a hű feleség az erkélyen. A férj pedig szobrot állíttatott neki azon a helyen.

Holtomiglan-holtodiglan a Thököly út 61. erkélyén
Holtomiglan-holtodiglan a Thököly út 61. erkélyén
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Várj reám című dal melankóliája szól ebből a történetből, szinte hallani Darvas Iván hangját. Hogy mi az igazság belőle, sokan próbálták már kideríteni, de pontosan már nem lehet megállapítani a legenda eredetét. A lakók sem tudnak róla többet. A házban még emlékeznek egy öreg nénire, aki valaha a legendában szereplő családnál szolgált. Ő annak idején úgy mesélte a történetet, ahogy én is leírtam. Azt mondta, a férj magas rangú katonatiszt volt, s állítólag rokonságban állt Ybl Miklóssal.

Néhány éve mégis kiderült valami a szoborról. Az RTL Klub Fókusz című műsora az Esti Hírlap egyik 1958-as számában talált egy interjút a tervező fiával. Kiderült, a történetnek tényleg van köze Ybl Miklóshoz. A tervező ugyanis Ybl unokaöccse, Ybl Lajos volt, aki Párizsban tanult, s ott látta, onnan hozta haza ezt az építészeti megoldást, a szoborral díszített vakerkélyt. A televízió felküldött egy kamerát is az erkélyre, és kiderítette, hogy a nőalak igazából csak egy mellszobor, az erkély pedig nem is erkély, hanem egy erkély alakú szoborfülke. De mindez olyan élethű, mintha a hölgy igazi volna.

Tehát csak egy túl jól sikerült épületszoborról van szó. A legendáról mégsem mondanánk le. Ki tudja, ha a fentebb említett néni emlékeiben Ybl szerepe nem bizonyult egészen valótlannak, talán a történet egyéb részeiben is lehet igazság.

NÉPSZABADSÁG BELFÖLDI ÚTI CÉLOK TOP 100 TITOK 900 Ft, a nagy újságárusoknál

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.