Legalább mi, finnugorok összetartunk

Sámánasszonyok, rénszarvas-cipők és medveünnepi zenészek: a Finnugor Népek V. Világkongresszusán készült fotókból nyílt kiállítás az Orosz Kulturális Központban. A tárlat a Hanti-Manszijszkban tartott nyári találkozó legszínesebb képeit mutatja be. Hanti videóval!

                                                                             Oroszországból, szeretettel

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az Orosz Kulturális Központ Magyar Tibor fényképeiből összeválogatott tárlata többek között doboló sámánasszonyokat, hagyományos orosz faházakat, rénszarvas lábbeliket, medveünnepi zenészeket, valamint népviseletbe öltözött fiatalokat és öregeket mutat be.

"Ez a kiállítás hűen illusztrálja azt, hogy a finnugor népek számára mennyire fontos kérdés a kulturális összetartozás, valamint azt, hogy milyen óriási érdeklődés kísérte a rendezvénysorozatot" - mondta el Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára a megnyitó ünnepségen.

Manherz felidézte, hogy a június 27. és 30. között rendezett világtalálkozó témái között kiemelt helyet kaptak a kisebbségek gazdasági- és kulturális identitásának, valamint az ökológiai problémákra adható lehetséges válaszoknak a kérdései.

"Az orosz-magyar kapcsolatok egyik kiemelten fontos területe a finnugor kultúra és hagyomány" - hangsúlyozta Igor Szavolszkij, az Orosz Föderáció magyarországi nagykövete.

A Finnugor Népek V. Világkongresszusán 21 finnugor nép képviseletében mintegy 300 küldött vett részt. A rendezvénysorozat alkalmából a finnugor országok - Észtország, Finnország és Magyarország - és a vendéglátó Oroszország köztársasági elnökei csúcstalálkozót tartottak a közép-oroszországi városban.

A világkongresszust 1992 decemberében Sziktivkarban, az oroszországi Komi Köztársaság fővárosában hozták létre, azzal a céllal, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést e népek között, segítse minden finnugor nép önrendelkezési jogának a megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján.

A világkongresszus a finnugor és a szamojéd népeknek a kormányoktól és politikai pártoktól független képviselő fóruma. Magyarország, Észtország és Finnország, valamint az Oroszországban élő finnugor népek társadalmi szervezeteken, illetve mozgalmakon keresztül vesznek részt a világkongresszusban.

A finnugor népek következő világkongresszusát 2012-ben, Magyarországon rendezik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.