Leégett Kemény Henrik bábszínháza

Leégett a budapesti Népligetben a volt bábszínház épülete, amelyet Kemény Henrik és Vitéz László tett híressé. A tűz oka ismeretlen. Nem sérült meg senki.

Hétfőre virradó éjjel leégett a budapesti Népligetben a volt bábszínház épülete, a tűz oka ismeretlen. Nem sérült meg senki. A tűzoltók kiérkezésekor a 250-300 négyzetméteres faszerkezetű épület teljes terjedelmében égett. A lángokat 30 tűzoltó négy sugárral fél óra alatt eloltotta; a tűz okát szakértő vizsgálja. Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész még az éjszaka, a helyszínen szembesült a történtekkel.

A színházat Kemény Henrik tette híressé: az ő felmenői alapították, még jóval a második háború előtt. Kemény 1931-ben kapta első szerepét egy családi bábelőadáson, az iskolában pótvizsgázó Vitéz Lászlót alakította. 1935-ben faragta ki első figuráját és kapta meg első főszerepét. 1945-ben édesapja munkaszolgálat közben eltűnt, így ő vette át a bábszínházat.

A népligeti bábszínház és a mutatványosok dolgozták ki a máig hagyományosnak ismert történet-változatokat és játékmódokat. Kesztyűs technikával előadott műsoraik XIX. századi tradíciókhoz kötődtek, az előadások sokszor a panorámák látványát és a ponyvairodalom betyárvilágát idézték.

Amikor a népligeti vurstlit 1953-ban felszámolták, Kemény Henriket is „államosították”: attól kezdve az Állami Bábszínházban lépett fel. Az ő nevéhez fűződik 1955-ben az első vidéki bábszínház megalapítása Győrben. 1964-ben elvégeztették vele a Bábszínészképzőt. Két évtized alatt számos bábot tervezett, és visszatért a vándorbábozáshoz, egy Trabanttal kezdte el járni az országot. 1992-ben-ben, az Állami Bábszínház kettéválásakor a Kolibri Színházhoz csatlakozott.

A népligeti bábszínház évtizedekig üresen állt, aztán 1982-ben védetté nyilvánították, majd a Soros alapítvány támogatásával 1989-ben felújították és egy díszelőadással újra átadták. Azóta azonban az épületben újabb előadás nem volt.

A népligeti bábszínház maradványai
A népligeti bábszínház maradványai, Kemény Henrik bábszínháza,

Kemény Henrik lapunknak elmondta: teljesen megdöbbent, sőt rosszul lett, amikor a rendőrök éjszaka megmutatták neki a bábszínházat, amely szerinte menthetetlen, ami megmaradt belőle, le kell bontatni. Tragikus sorsú épület – jegyezte meg –, először elvették a családjától, aztán többször megrongálták (többek között az édesapja értékes marionett-színpadát is tönkretették), végül a tűz végzett vele. Egyelőre semmilyen hivatalos (és nem hivatalos) helyről nem keresték meg, hogy esetleg újjáépítenék a helytörténeti értékként nyilvántartott házat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.