Lázár Ervin-emlékház nyílik Sárszentlőrincen

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Sárszentlőrinci Önkormányzat megbízásából – az ALFA-program keretében – építette fel a Lázár Ervin Emlékház állandó kiállítását. Az emlékház szeptember 15-től várja látogatóit, avatását szombaton délután kettőkor tartják.

Lázár Ervin meséi a szenzáció erejével hatottak az 1970-es és 1980-as években. Műveit felnőttek s gyermekek egyaránt forgatták, új világot nyitottak a széles olvasóközönség számára. Mágikus realizmusa, a fantasztikum, a mese gazdagította életünket, s az irodalmi életben is új szín jelent meg.

Emlékházát mesevilágának központjában, „Rácpácegresen”, azaz a Tolna megyei Sárszentlőrincen kívánjuk létrehozni. Ez az a vidék, ahol Lázár Ervin a gyermekkorát töltötte, részben itt járt iskolába, meseszimbólumai is itt gyökereznek. Innen kezdte el élet- és vándorútját hazánkban, a „Négyszögletű Kerek Erdőben”. Sárszentlőrinc központjában, a Petőfi-emlékház melletti kézműves-házban kap helyet a Lázár Ervin-kiállítás (Petőfi u. 10.). A kiállítás látványtervezője Húber András szobrászművész.

 A fogadótérben a családi fotókon és Korniss Péter, Kecskeméti Kálmán, Burger Zsolt portréin keresztül bepillanthatunk Lázár Ervin életébe. Meghallgathatjuk meséit, melyeknek egy részét ő maga mondja.

A kutatószobában képgaléria fogadja a látogatókat. Lázár Ervin sok barátot tudott maga mellett, irodalmi és képzőművészeti alkotások révén maga is mesehőssé vált. Mindezt egy homage-fallal szeretnénk bizonyítani. Pályatársai irodalmi és képzőművészeti alkotásaiból adunk válogatást, többek között Ágh István, Szakonyi Károly, Csukás István, Nagy Gáspár, Réber László, Banga Ferenc, Szunyoghy András, Tettamanti Béla, Gyulai Líviusz, Vén Zoltán, Kő Pál, Orosz István, Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Babos Bertalan, Vagyóczky Károly (és még sokan mások) művei láthatóak. Az írói világot multimédiás eszközök, szimbólumerdő, Lázár Ervin íróasztala és polca jeleníti meg.

A meseszobát és az udvart a gyermeklátogatók és a mesekedvelők használhatják. A szobában meserulett, nyomozós játék, bábszínház, mesefotel áll majd rendelkezésre. A ház udvarán „Nagy Zoárd” várja a vendégeket, nagyobb rendezvények megtartására, csoportos játékokra is alkalmas.

A Lázár Ervin Emlékház 2012. szeptember 15-től várja látogatóit sok szeretettel. Előzetes bejelentkezés alapján csoportokat, táborokat is fogad. Kirándulhatunk a mesékből ismert Alsó-Rácegrespusztára, még itt áll a gyönyörű Nagyszederfa, amelyet az író megörökített műveiben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.