Látványos műsorral nyitott Plzen

Több mint százötven művésszel, és több ezer önkéntes színpompás műsorával nyitották meg a Plzen, Európa egyik idei kulturális fővárosa rendezvénysorozatot.

Szombat délután a nyugat-csehországi város négy pontjáról színes, allegóriás kocsikon a megyeszékhely és a régió múltját, népművészeti, továbbá más kulturális valamint kézműves és messze földön híres sörgyártó hagyományait felelevenítő kosztümös szereplők vonultak az óvárosi főtérre.

A megnyitó. Év végéig hatszáz program várja az érdeklődőket
A megnyitó. Év végéig hatszáz program várja az érdeklődőket
David W Cerny / Reuters

Sötétedés után lézershow következett, majd színes fényeffektusokkal kísérve, David Dimitri svájci kötéltáncos mintegy negyven méteres magasságban az egyik műemléképületből átment a helyi katedrális tornyába, ahol megszólaltatta azt az öt új harangot, amelyeket közadakozásból öntöttek, s nemrég szenteltek fel. Ugyanis a második világháború végén a nácik valamennyit rekvirálták, s hetven évig itt nem harangoztak. Ezután neves cseh zenekarok, énekesek és táncosok adtak mintegy ötven perces színpompás műsort, amelyet Petr Forman, az Oscar-díjas filmrendező, Milos Forman fia rendezett.

Az év végéig több mint hatszáz program várja a hazai és a külföldi érdeklődőket.

- Több lesz egy fesztiválnál, arra törekszünk, hogy egy éven belül alapvetően változzék meg a hazai és főleg a külföldi érdeklődők véleménye városunkról. Végre ne csak a világhírű sör és a nehézgépipar fellegvárának, hanem élhető és vonzó városnak tartsák Plzent. Viszonylag szerény költségvetésünk ellenére mintegy hatszáz rendezvénnyel szeretnénk elérni becsvágyó célunkat – nyilatkozta lapunknak Radovan Auer.

A marketing- és kommunikációs igazgató további kérdéseinkre konkrétumokkal szolgált: idén 430 millió koronából (hozzávetőleg 4,8 milliárd forint) gazdálkodhatnak, amelyből a megyeszékhely 220, a kulturális tárca 100, a regionális önkormányzat 45 milliót vállalt, a többit magánszponzorok adták össze. Köztük a Josef Kajetán Tyl Színház, amely a rendszerváltás óta Thália egyetlen új, nemrég átadott csehországi szentélye.

Már tavaly – a kulturális főváros cím bejelentése hallatán – jelentős mértékben, 18 százalékkal emelkedett a városba látogató turisták száma, amely megközelítette a 600 ezret.

Idén további, legalább harmincszázalékos növekedést várnak.
Jíri Suchánek projektigazgató a várható húzóprogramokat említi: a város nagy szülötteinek, Jirí Trnka bábművész interaktív életmű-kiállítását, valamint Gottfried Lindauernek a maorik testdíszeit bemutató fotókollekcióját és Adolf Loos belsőépítészeti remekeit.

Óriási érdeklődés előzi meg a legendás Lynyrd Skynyrd amerikai southern rock együttes kora nyári fellépését. Kora ősszel magyar hétvégét is rendeznek. Arra a kérdésre, hogy jártak-e korábban Pécsett, Kassán és más európai kulturális fővárosban, Radovan Auer természetesen igennel válaszolt, és elmondta, hogy neki legjobban a linzi rendezvénysorozat tetszett.

A pécsi rendezvényből leginkább okulni tudtak, a kassai után pedig elhívták az ottani francia kreatív vezetőt, Christian Potiront, aki a kulturális fővárosok utóéletét is sikeresen végig tudja gondolni, hogy egyetlen helyszín se néptelenedjen el később sem.

Erőfeszítéseinknek csak akkor lesz igazi értelmük – hangsúlyozta a projektigazgató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.