Látta-e már Budapestet éjjel?

Regényes éjszakai utazás résztvevői Kalmár Tibor legújabb könyvének olvasói. A Sztárok az éjszakában című kötetben némi vidéki kitekintéssel Budapest legnevezetesebb lokáljaira emlékezik, megidézve a háború utáni évek művészvilágának ma is aktív, de mindenképpen máig ható alakjait. A mulatók világát alaposan és igen meghitt közelségből ismerő író-rendező kérésünkre megszámolta: a könyvben 330 név szerepel.

Kalmár remek sztorikkal tuningolt időutazásában mindenekelőtt az 1947-ben újranyitott EMKE-ről emlékezik meg, amelynek neve a megannyi közszájon forgó megfejtéssel ellentétben valójában az 1884-ben alapított Erdélyi Magyar Kulturális Egyesületet rövidíti. A kezdetben ellenséges fészeknek tartott közeg sztárjai közül a Tabányi zenekarra, Honthy Hannára, Karády Katalinra, valamint a pályájukat e helyt kezdő Zárayra és Vámosira, továbbá Kapitány Annira, Németh Lehelre és Kovács Erzsire hívja a fel a figyelmet a szerző.

Ezután a pesti belváros ikonikus helyeire emlékezik, például a Kedves nevű egységre, és az ott feltűnő Beamter Bubira, a kényszermunkásként is kipróbált Cziffra Györgyre, Mezey Máriára, majd némileg kijjebb hatol, és lajstromba veszi a Nagykörút és Rákóczi út táji mulatókat. Sok más mellett az Uránia mozi mellől nyomtalanul eltűnt Marikát, ahol az 50-es és 60-as években a felejthetetlen zongoristával, Garay Attilával lépett fel mindenki, aki számított.

A könyvben külön fejezet szenteltetett a Knézich utcai Fekete Macskának, ahol más kiválóságok mellett Hiszékeny úrként is múlhatatlan érdemeket szerző, ideje egy részét állítólag rendőrségi jelentések írásával töltő Szuhay Balázs adott nagyon vicces műsorokat, a Maxim Varietének, amelynek fényét Ungár Anikó és Tátrai Mariann emelte (ő egyik műsorában egy maga nevelte leopárddal az oldalán kápráztatta el a nagyérdeműt).

Szó esik a Balaton étteremről, ahol Szécsi Pál tragikusan rövid karrierje indult, a Halló bárról, amelyet egy ideig Paudits Béla vezetett, a Béke Kupoláról, ahol Koós János, Korda György és a Szondi utcai Caruso (forrás: Kibédi Ervin), azaz Aradszky László boldogította a publikumot, a fővárosi elit közegeként számon tartott Moszkva kertről, amelyet leginkább talán Toldi Mária, Sárosi Kati és Zsoldos Imre tett kihagyhatatlanná, és persze a szerző legkedvesebb helyéről, a mára azonban tökéletesen lezüllött Moulin Rouge-ról.

Egy letűnt világ köszön vissza, amelynek mára egyetlen reprezentánsa maradt: a Farkas Gábor Gábriel által felélesztett Royal Orfeum.

Kalmár Tibor: Sztárok az éjszakában. 2990 Ft, 270 o., Kossuth Kiadó

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.