Latorcait kitapsolták, Böjte lemondott

„A Zsidó Kulturális Fesztivál körül kialakult konfliktushelyzet feloldása érdekében Böjte József, a programok művészeti vezetője a mai nappal benyújtotta lemondását. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetése a lemondást elfogadta, és a maga részéről az ügyet lezártnak tekinti” – írta hétfő délelőtti közleményében Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kunos Péter ügyvezető igazgató.

Böjte József akadályozta meg, hogy a fesztiválon fellépjen Petrás Mária, aki korábban szélsőjobboldali rendezvényeken is szerepelt. Petrás a Muzsikás vendégeként énekelt volna: végül a Muzsikás is lemondta a részvételt. (Böjte szerint az együttes visszalépésének elsődleges oka egy váratlanul jött betegség volt, nem pedig a Petrás körüli botrány.)

Úgy tudjuk, a kormány részéről eredetileg Lázár János nyitotta volna meg a fesztivált a Dohány utcai zsinagógában. A miniszter azonban nem jött el, helyette Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára mondott beszédet a vasárnapi megnyitón. Latorcai köztiszteletnek örvendő művésznek nevezte Petrás Máriát, és egyértelművé tette: a kormány a „hiba” beismerését, bocsánatkérést vár el. Az egybegyűltek máshogyan értékelték a helyzetet. A közönség tüntetőleg kitapsolta a helyettes államtitkárt, aki a hangzavarban csak komoly nehézségek árán, kényszerszünetet tartva, alig hallhatóan tudta befejezni beszédét.

Latorcai szavaiból úgy tűnik, a művészeti vezetőnek azért kellett távoznia, mert nem látott okot rá, hogy bocsánatot kérjen. Böjte lapunknak ezt mondta: „A közönség engem igazolt. A zsidó közösség érdekében, azért váltam meg posztomtól, mert a Mazsihisz vezetői úgy értékelték, a konfliktus miatt veszélybe kerülhet a kormánnyal való együttműködés. A lemondásommal talán megszűnik a hisztéria.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.