A hold nevet utoljára

"Nyelvem határai világom határai" - mondja a filozófus, és remek könyvében, az Elejtett szavakban Tánczos Vilmos kolozsvári néprajzkutató, antropológus éppen ezt a világot tárja fel. Egy csíki székely ember nyelve és világképe - ez a kötet alcíme, s a fenti öszszefüggés már itt megteremtődik. Mert nem is lehet másképp: egy ember úgy beszél, ahogy látja a világot, és úgy látja, ahogy beszél; másként nem beszélhet és nem láthatja.

Ámbár... "...néprajzi gyűjtéseim során azt tapasztaltam, hogy történetei mindenkinek vannak, de saját gondolatai már csak kevés embernek." (12.), ami a Wittgenstein-idézethez mérve azt jelenti, hogy sokan megelégszenek a kölcsönbe kapott világgal.

Akárhogy is legyen, a könyv hősének van saját nyelve és saját világa. A három tömb, az Esszék, A világkép - narratívákban s a Belső képek egyaránt erről a világról szól; az első olyan történetek révén, amelyek a szerző saját nézőpontjából íródnak, a második olyanokkal, amelyek a "főhős" szempontját jegyzik le, míg a harmadik egy szótárral segít az olvasónak az eligazodásban.

Kaláka, hajnal, tehén és csángók - ezekről szól az első rész, s döbbenten tapasztaljuk, hogy a falusi ember még mindig a mítoszban él és mennyire! A hagyomány nem üres szó itt, hanem nyelvi formák olyan összessége, a nyelvi gépezet olyan működése, amely élni segít - s ebben a mondatban semmi pátosz, csak a pontos igazság. Amikor a család mozdulni is alig tudó tehenét, aki évtizedekig szolgált, a Mária-imádsággal terelik fel az állatszállító autóra, látnivaló, hogy itt "a csoda megtörtént" (56.) és ebben semmi túlzás: a viszony, amelyet az egyszerű ember ápol az égiekkel, megteremte a maga gyümölcsét.

A második rész legérdekesebb története talán a Lát a hold!, amelyben az egyik ember megöli a másikat, s az áldozat csíki nyelvjárásban felkiált: "Te most engem itt megölsz, de nem baj, mert lássa a hód, hogy te mit csinálsz!" És valóban: évek múltán a gyilkos megbűnhődik. Látnivaló, hogy a világ a nyelv szerint működik: a bűnös kineveti a holdat, de a hold nevet utoljára.

A könyv az apa 80. születésnapjára készült, és nagyon szép ajándék. A tavaly indult csíkszeredai Bookart kiadó kitett magáért: ízléses borító (Hajdú Áron munkája), szembarát tükör, a szerkesztő Hajdú-Farkas Zoltánnak köszönhetően kevés sajtóhiba, és Ernszt Árpád, valamint a szerző beszédes fényképei. És egy kötet, amely reménységet ad: mégsem vagyunk olyan rossz viszonyban az istenekkel.

Tánczos Vilmos: Elejtett szavak,

Bookart Kiadó, 2008, Csíkszereda, 3890 Ft

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.