A YouTube komolyan vette

A koncertműsor nagyobb meglepetést szerzett a YouTube Symphony Orchestra két magyar tagja számára, mint hogy bekerültek a nemzetközi csapatba, amely a Carnegie Hallban előadta a világ első YouTube szimfonikus koncertjét.

Nemrég érkezett haza Bátki Viktor brácsaművész és Bencze László nagybőgős New Yorkból, ahol mindketten részt vehettek a YTSO feszített tempójú, háromnapos munkájában: ennek eredményeként jött létre korunk egyik legrendhagyóbb komolyzenei koncertje.

Sokan kezelték fenntartással a YouTube vezetőinek ötletét, hogy online zenekart alapítsanak. Hogy végül mennyire lett online a produkció, az persze megítélés kérdése, mert csupán a jelentkezés és a próbajáték, meg a koncert közvetítése zajlott a YouTube-on. Némi instrukciót kaptak ugyan a zenészek a darabokról az interneten is, de az érdemi munka valójában a háromnapos New York-i felkészülés során zajlott. A résztvevők kiválasztásában a karmesteré volt a végső szó, így aztán a Carnegie Hallban nem egy kedves amatőr zenekar, hanem profi, fiatal nemzetközi csapat lépett fel, amelynek nyaktörő tempót diktált a karmester.

- A YouTube-on a többi jelentkező próbajátékát is meg lehetett nézni, így tisztában voltam az erőviszonyokkal. Nem is lepődtem meg nagyon, hogy bekerültem mint brácsa-szólam-vezető. Viszonylag kevés amatőr zenésszel találkoztunk, a legtöbben amerikai és egyéb zeneművészeti egyetemekről jöttek, és mindenki tökéletesen felkészült a feladatra. Az, hogy 18 részletet adtunk elő, és hogy például Wagnertől a Valkűrök lovaglására csupán tíz perc jutott a próbán, persze nem tette lehetővé az igazi zenei elmélyülést, de ez a koncert nem is erről szólt - meséli a 29 éves Bátki Viktor.

- Tulajdonképpen egy lutri volt ez a zenekar, mert koncertje elsülhetett volna nagyon rosszul is, de sokévnyi zenekari múlttal a hátam mögött elmondhatom, hogy a koncertélmény semmiben sem maradt el a megszokottól. A karmester, Michael Tilson Thomas zseniális volt, pontosan tudta, hogy ennyi idő alatt mit lehet kihozni egy ilyen produkcióból. Az viszont meglepett, hogy az első próba kezdetén szinte népesebb volt a közönség, mint a zenekar. Úgy nézett ki az egész, mint egy focimeccs: tévéstábokkal és rengeteg újságíróval.

Eközben azonban minden szólam munkáját világhírű művészek segítették, akik nagyszerű tanácsokat adtak nekünk - teszi hozzá Bencze László (45), aki évekig az Állami Hangversenyzenekarban, tíz évig a Fesztiválzenekarban, és ezzel párhuzamosan a Makám együttesben is játszott.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A YouTube Symphony Orchestra koncertje vegyes kritikákat kapott. Akadt, aki odavolt a friss és rendhagyó előadásmódért, és voltak, akik fanyalogtak az apróbb pontatlanságok miatt. Az előadásról készült YouTube videofelvételek némelyikén látni, hogy a szervezők az egész Carnegie Hallt vetítővászonként használták, izgalmas háromdimenziós hatásokat hozva létre. A projekt másokat is megihletett: Spanyolországban az Internet és Információs Társadalom napjára, május 17-re készítenek elő egy virtuális online koncertet, amelyen élőben már nem is találkoznak a zenészek.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
A világhálón szerveződött zenekar a Carnegie Hallban
A világhálón szerveződött zenekar a Carnegie Hallban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.