Nagyon fontos apróságok

A kiegészítők rengeteg lehetőséget rejtenek magukban: segítségükkel akár teljesen meg is változtathatjuk a lakás stílusát, hangulatát. Fontos azonban, hogy tudatosan, biztos kézzel válogassuk össze őket, ellenkező esetben az eredmény kaotikus lehet.

Tulajdonképpen bármilyen kisebb-nagyobb tárgyból, esetleg bútordarabból lehet kiegészítő a fotóktól, képektől kezdve a nippeken, utazási emléktárgyakon, vázákon, üvegdíszeken át a gyertyákig és más világítótestekig, nem is beszélve a díszpárnákról. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindent be kell zsúfolni egyetlen lakásba - válasszuk ki az egymáshoz, a lakás stílusához illő darabokat.

Példálul a keleti egyszerűséget sugárzó térhez jól illik a hangsúlyos helyen lévő, egyetlen lebegőpolcon szépen elrendezett míves japán teáskészlet, egy szál virág, a falon egy kalligráfia, vagy arra hasonlító dekoráció. Népies lakásból nem maradhatnak el a dísztányérok, csuprok, a szőttesek, a régi használati tárgyak a cserépszűrőtől a tarkedlisütőn át a mángorlófáig. A közel-keleti stílushoz színes, gyöngyös-üvegbetétes-flitteres textilek, gazdagon díszített kisbútorok, kerámiák, gyertyák, tükrök illenek, míg a tiszta északi berendezéshez üde fotók, átlátszó üvegvázák, természetes anyagok passzolnak, a modern berendezéshez pedig egyszerű vonalú tárgyakat válasszunk. Természetesen keverni is lehet az egyes stílusokhoz tartozó kiegészítőket, ráadásul van, ami több stílushoz is tartozhat, de nagyon óvatosan és jó érzékkel szabad csak vegyíteni őket, mert könnyen zavaró összevisszaságban találhatjuk magunkat.

Azt is el kell döntenünk, egy-egy darabot dísz- vagy használati tárgyként kezelünk-e - a nehezen pótolható, drága darabokat inkább kíméljük. A kiegészítők beszerzésekor, elhelyezésekor praktikus szempontokat is érdemes figyelembe venni - például, ha nem szeretnénk folyton órákat tölteni a csiszoltüveg-állatkák, porcelánfigurák és más apróságok portalanításával, inkább csak néhány darabot szerezzünk be belőlük, és azokat is tartsuk üveg mögött. A gyöngyös, díszes textilek nem a legpraktikusabbak asztalterítőként, ha családunk tagjai minden egyes étkezésnél újabb folttal tarkítják az asztalneműt. Féltve őrzött, hosszú évek alatt felhalmozott gyűjteményünk a lakás ékessége is lehet, de érdemes betartani bizonyos határokat: ha már semmi másnak nem jut hely a lakásban, csak a világ minden tájáról származó söröscímkéknek, nem árt megfontolni, hogy albumba rendezzük őket, ahelyett, hogy mindegyik külön keretben díszítené a falakat. Ne feledjük: általában a kevesebb több - néhány érdekes tárgy tetszetősen csoportba rendezve sokkal hatásosabb, mint ha az egész lakást beterítenénk velük.

A kiegészítők abban is segíthetnek, hogy megtaláljuk saját stílusunkat. Ha egyszerű alapbútorokat vásárolunk, a kellékekkel időről időre más-más hangulatot idézhetünk meg. Egészen addig, ameddig meg nem találjuk azt, amelyikben a legjobban érezzük magunkat.

Így csinálják a profik
Így csinálják a profik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.