Röviden

Megússza a karikatúra

Az egykori Blaha Lujza téri sajtóház helyén épülő, s befejezéséhez közeledő Europeum szállodában és bevásárlóközpontban lesz majd látható az a teljes falat betöltő szerkesztőségi karikatúra, amely valaha az Esti Hírlap kulturális rovatának szobáját díszítette, tájékoztatott a beruházó Ablon Kft. A Szűr-Szabó József által a 70-es években készített, 8x3 méteres, óegyiptomi stílusú falkép az egykori szerkesztőket örökíti meg. A mű a sajtóház bontásakor került műemlékvédelem alá, s akkor szakszerűen, darabokra vágva leszedték, most pedig restaurálás után a bevásárlóközpont egyik éttermében kap majd helyet. (Cs. L.)

Kétféle Kékszakállú

A 125 éves Operaház ősztől nem játszik a Thália Színházban, de a Vígben és a Művészetek Palotájában igen. 193 opera- és 76 balettelőadást tart következő szezonjában a dalszínház: ebben nyolc bemutató és három felújítás szerepel, sőt 12 hangversenyt is ad az együtteséből álló Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara. Több magyar mű bővíti a repertoárt - mondta Fischer Ádám fő-zeneigazgató. Érdekesség lesz A kékszakállú herceg vára: a nézők kétszer hallhatják az operát egyetlen este alatt, férfi és női szempontból értelmezve. (Sz. K.)

Távoli királylányok

Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter és Joan Manuel Tresserras katalán kulturális miniszter közösen mutatja be a sajtónak és nyitja meg a Királylányok messziföldről - Középkori kapcsolatok Katalónia és Magyarország között címet viselő kiállítást csütörtökön, Barcelonában. A több- éves előkészítő munka eredményeként megvalósuló tárlatot csaknem három hónapon keresztül a barcelonai Katalán Történeti Múzeumban, majd szeptembertől szintén három hónapig Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni. (Munkatársunktól)

Tárlat Fertődön

Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából a zeneszerző mecénását, Esterházy "Fényes" Miklóst és korát bemutató kiállítás nyílik május 22-én a fertődi Esterházy-kastélyban - mondta el Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. A tárlat a Haydn-év kapcsán tiszteleg a bőkezű mecénás előtt. Képet ad a herceg személyiségéről, sokoldalú tevékenységéről: Eszterházán adták elő Magyarországon először az 1770-es években Shakespeare drámáit. A bemutatandó anyag döntő többsége hazai közgyűjteményekből származik, a jövő szeptemberig látogatható kiállítás 30 millió forintba kerül. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.