Görögök magyarországi öröksége

Nákók, Sinák, Derrák, Argirik, Sacelláryak, Lykák, Harisok - a XVIII-XIX. századi Magyarország mesés vagyonú görög famíliái. Görögül beszéltek, de több népcsoportból származó kereskedők voltak. A török birodalom balkáni részeiből jöttek fel a Duna mentén több hullámban. Dunaföldváron, Baján, Szentesen, Békésen, Hódmezővásárhelyen, Kecskeméten, Miskolcon, Egerben, Gyöngyösön, Szentendrén, Vácon, Győrben éltek nagyobb közösségeik, és persze a legtöbben Pesten. A nagy hatású, zárt kultúrájú, mára teljesen asszimilálódott népcsoportról először rendeztek kiállítást Magyarországon.

Titokzatos világukba idegen nem nagyon láthatott bele. Külön templomuk volt, külön fertályuk a városokban. Pesten a mai Galamb utca környéke volt a központjuk, itt állt a "Görög udvar". Legendás vagyonokat szereztek. Gabonát, marhát, bort vittek Magyarországról, dohányt, bőrt, kávét, cukrot, gyapjút és fűszereket hoztak a török birodalomból, posztót, üveget, papírt, iparcikkeket és fegyvereket pedig nyugatról.

Egy titokzatos, zárt világ kincsei a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán
Egy titokzatos, zárt világ kincsei a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán

Először a hódoltság utáni kereskedelem újraélesztésében jeleskedtek, utána pedig hatalmas vagyonukat a polgári fejlődés szolgálatába állították - mondja Szabó Krisztina, a Budapesti Történeti Múzeumban rendezett kiállítás szervezője. A legjelesebbek nemességet kaptak, meghatározóvá váltak a közéletben is. Vagyonuk révén arisztokrata családokkal házasodhattak: például Teleki Pál édesanyja a görög Muratisz famíliából származott.

Örökségük részben ortodox templomokban, kegytárgyakban maradt fenn. E kultikus tárgyak töltik meg a kiállítás egyik termét, míg két másikban a történeti hátteret is bemutató képzőművészeti és irodalmi hagyaték látható.

Pest sokat köszönhet a görögöknek. Palotáik, például a régi Dunasoron, a város díszei lettek. A Nákóké a mai Gresham helyén állt. Ebben volt Adam Clark pesti lakása (akinek innen írt egyik eredeti levelét láthatjuk), s itt talált helyet magának az akadémia székházának megépültéig a Magyar Tudós Társaság.

A görögöket az arany legendája lengte körül. S ezt csak erősítette az a véletlen, hogy épp a Nákók birtokán találták meg a híres nagyszentmiklósi aranykincset, mely ma Bécsben látható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.