Miró Badacsonyban

Május elejétől a nyár végéig tart nyitva a badacsonyi Egry József-emlékmúzeumban a spanyol Joan Miró válogatott litográfiáit bemutató időszaki tárlat. A XX. század egyik legnagyobb szürrealista alkotója termékeny művész volt, élete során több mint ezer grafikai munkát készített. Ezek közül való az a négykötetes Litográfiák című sorozat, amelyet a tulajdonosa, a New Yorkban élő Csikós-Nagy Zsuzsa ajánlott fel a múzeumnak térítésmentesen bemutatásra.

Az idei sorrendben már a harmadik olyan kiállítás Badacsonyban, amelynek anyagát a New York-i galériatulajdonos és műgyűjtő adja kölcsön: 2007-ben Salvador Dalí, tavaly pedig Toulouse-Lautrec műveit tekinthették meg az érdeklődők az Egry-múzeumban. A kiállítások kettős koncepciója, hogy egyrészt a nyári szezonban a világhírű alkotók képeivel minél több balatoni turistát becsalogassanak a kulturális intézménybe, másrészt a növekvő érdeklődést kihasználva egy szélesebb közönség előtt is bemutathassanak egy-egy környékbeli művészt.

A New York-i galériás ingyen kölcsönzi képeit a Balatonra
A New York-i galériás ingyen kölcsönzi képeit a Balatonra

Az idén például a Miró-tárlattal együtt a múzeum kamaratermében nyílt meg a badacsonyi Bokros László kiállítása, akinek szürreális képi világát részben éppen a spanyol mester művészete ihlette.

Csikós-Nagy Zsuzsa szerint a kiállításra összeállított Miró-anyag hűen tükrözi a művésznek azon hitvallását, amely szerint tudatosan törekedett a hagyományos festészet "lemészárlására", s miközben képei a fantasztikus szín- és formavilágukkal a naiv gyermekrajzok világát idézik, valójában tudatosan megkomponált alkotásokról van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.