Ifjak a színen

A fővárosban több helyen is találkozhatunk egy koncertsorozatot hirdető plakáttal, amelyen magabiztosan és lazán álldogál négy fiatal zenész. A felirat szerint ők a "Trónörökösök a színen".

Bíró Csilla foglalkozása szerint impresszárió, és nem szereti, ha kétszáz éves múltra visszatekintő szakmáját összekeverik a menedzserekével, vagy a koncertszervezőkével. Az a célja, hogy művészkarriereket építsen: most a "trónörökösökét".

- Ezzel a koncertsorozattal itthon is be akartam mutatni az általam képviselt négy zenészt, Baráti Kristófot, Farkas Gábort, Fülei Balázst és Várdai Istvánt. Azért adtam ezt a címet, mert szerintem bennük megvan az a tehetség, munkabírás, és muzikalitás, hogy a jövő világhírű magyarjai legyenek - magyarázza Bíró Csilla.

Itthon a fiatal zenészek nincsenek könnyű helyzetben, sokan közülük kénytelenek magukat menedzselni. A nemzetközi versenyekre való kijutás és a koncertszervezés is sok pénzt, időt, és nem utolsósorban kapcsolatokat igényel. Bíró Csilla ezt mind biztosítja a négy fiatalnak, cserébe azt várja tőlük, hogy éljenek is a felkínálkozó lehetőségekkel. Mindannyian sok versenyre járnak, mert a koncertvilágban egy-egy komoly helyezés hatalmasat lendíthet a zenészek karrierjén, és habár a lemezkiadás haldoklik, egy, a nemzetközi piacon jól fogyó lemez is felkeltheti az érdeklődést a zenészek iránt.

- A versenyek és fellépések számában meg kell találni az arany középutat: aki évi száz koncertet vállal, egy-két év alatt kiég, de az is igaz, hogy a fiúk még nincsenek abban a helyzetben, hogy bármilyen lehetőséget visszautasítsanak. A koncertéletben több évre előre kell szervezni, de ennek már kezd beérni a gyümölcse. Várdai István csellista első lett a genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, azóta a világ számos koncerttermében léphetett fel. Fülei Balázs zongorista is bemutatkozhatott a Carnegie Hallban, az ugyancsak zongorista Farkas Gábor Liszt-lemezét pedig a Gramophone is méltatta. Baráti Kristóf kedden játszik az MTA Dísztermében, neki is van már saját felvétele, amelyen Paganini-hegedűversenyeket ad elő. Az előadás kuriózum lesz: ritkán fordul elő, hogy valaki egy koncerten előadja Bach összes szóló hegedűművét. Az impresszárió szeretné, ha a zenészekkel nemcsak a megszokott koncertkörnyezetben lehetne találkozni. A Petőfi Irodalmi Múzeum Radnóti-kiállításának megnyitóján például Farkas Gábor játszott Lisztet és Chopint.

Bíró Csilla nem bízza a szerencsére a pártfogoltjai kiválasztását. Mivel ő is zongoristának készült, de egy betegség miatt végül nem lehetett zenész, maga keresi a tehetségeket a versenyeken, vizsgakoncerteken.

- Nem én találtam fel a spanyolviaszt. Az impresszárió szakma kétszáz éves, a Zeneakadémia pedig ontja a tehetségeket. Csak éppen fel kell őket fedezni, és elindítani a siker felé. Ez persze nem kevés anyagi és szellemi befektetéssel jár, de azt kell mondanom, ez egy üzleti szempontból is járható út.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.