Mi is az az e-könyv?

A szerzők egyelőre alig, az olvasók viszont egyre inkább érdeklődnek az elektronikus könyvszolgáltatás iránt. Idén először szerepelt a könyvfesztiválon a magyar e-book és a már nálunk is kapható, könyv alakú digitális olvasó.

A Millenáris Park Fogadójában berendezett Könyvtáros Klubban rengetegen voltak kíváncsiak, hol tart a magyar elektronikus könyv (angol nevén e-book). Mint kiderült, a fogalom annyira új, hogy még nem is egyértelmű, mit takar. Moldován István, az OSZK Elektronikus Dokumentum Központ digitális osztályának vezetője szerint a digitálisan elérhető, lezárt és nemcsak számítógépen, hanem más adathordozón is olvasható szövegek tekinthetők e-könyvnek.

Elhangzott, hogy klasszikus és kortárs irodalmat, valamint tudományos műveket is közvetítő e-könyvtárak működnek már a tengerentúlon és Európában, így nálunk is (lásd például: Magyar Elektronikus Könyvtár). A könyvkereskedelemben világszerte legnagyobb Amazon.com a nyomtatott könyvek mellett elektronikusan olvasható formában is árulja a műveket, mintegy 270 ezer címet. A nyugatihoz képest a hazai kereskedelmi kínálat egyelőre szerény. Az Akonyv.hu internetes portál ezer, az Interkonyv.hu 92 címet kínál, ám az utóbbi hamarosan több százra növeli készletét.

Az Interkonyv.hu-t a főként természettudományos kiadványokat megjelentető Tipotex Kiadó fejlesztette ki és mutatta be januárban. Votisky Zsuzsa kiadóigazgató elmondta: az eddig alacsony példányszámban megjelent, drága szakkönyvek, tankönyvek megjelentetésére és forgalmazására ideális eszközt talált. A vevő a világhálón rendel és fizet, majd letöltheti, egyszeri alkalommal ki is nyomtathatja a művet vagy annak azt a részét, amelyért - oldalanként - fizetett.

Lapunk érdeklődésére a szakember emlékeztetett, hogy mióta megszűnt az állami szakkönyvtámogatás, ez látszott a legjárhatóbb útnak a kiadó számára - minden olyan kiadvány esetében, amely már nem kapható nyomtatott formában. Így megtakarítják a nyomdaköltséget, és maguk oldják meg a terjesztést, kikapcsolva a terjesztőhálózatokat, amelyekkel a kiadóknak mostanában amúgy is vitájuk van.

- Hihetetlen szabadságot jelent számomra az internetkönyv - jegyezte meg az igazgató, hozzátéve, sajnos voltak szakírók, akik nem adták hozzájárulásukat az e-kiadáshoz. Jóllehet a Typotexet egyelőre nem ostromolják a szerzők, az olvasók azonban egyre inkább érdeklődnek elektronikusan letölthető szakkiadványaik, tankönyveik iránt, amelyek jóval olcsóbbak a hagyományos könyveknél.

A könyvfesztiváli bemutatón figyelmet keltett a már nálunk is kapható digitális könyvolvasó, a Koobe. "Elektronikus papírként" emlegetik, mert a rajta megjelenő szöveg nem kap háttérvilágítást, mint a számítógépes képernyő, ezért csak világosban vagy lámpa alatt használható, és nem fárasztja a szemet. A karcsú, könyv alakú eszköz nem olcsó (több mint 80 ezer forintba kerül), de akár ezer, bármikor előhívható könyvet is lehet tárolni a memóriájában.

Ezer könyv belefér
Ezer könyv belefér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.