Ünnepnyitány Bartolival

A világsztár Cecilia Bartoli koncertjével kezdődik április 29-én az Operaház új kezdeményezése, a Májusünnep. A majd' kéthetes programsorozat Händel-premiert is ígér, a Xerxest. Ezt pedig közkedvelt Puccini- és Verdi-operák követik, a Turandot, a Tosca, a Traviata és a Rigoletto. A karmester Fischer Ádám, a dalszínház fő-zeneigazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál célja, hogy segítsen bekapcsolni a dalszínházat a nemzetközi vérkeringésbe.

Az Operaház a Művészetek Palotájának, a MüPa pedig Fischer Ádámnak köszönheti, hogy Budapesten fellép Cecilia Bartoli. Fischer megközelítőleg húsz éve dolgozik az énekesnővel, aki két koncertet ad a MüPában, egyet az Operában. Mindegyiknek más a műsora, a karmestere és a zenekara.

A Xerxes Kovalik Balázs rendezése. Az első Händel-előadást Fischer vezényelte volna, de betegsége miatt nem tudott részt venni az utolsó hetek próbáin, ezért átadta a posztot Oberfrank Péternek. Fischer állítólag csembalón játszik majd a zenekarban.

Bartoli mellett további neves vendégművészek is szerepelnek az eseménysorozatban. A Traviatában énekel Elena Mosuc, Charles Castronovo és Renato Bruson, a Turandotban Sylvie Valayre és Marcello Giordani. A Rigolettóban, amelyben Miklósa Erikát láthatjuk Gildaként, Stefano Secco és Alexandru Agache a meghívott, míg a Toscában Michéle Crider, Gustavo Porta és Carlos Almaguer. Az előadásokat világhírű külföldi karmesterek (is) vezénylik: a spanyol Miguel-Gomez Martinez, az olasz Pier Giorgio Morandi és az izraeli Dan Ettinger.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.