Exhibicionistáké a Trafalgar tér

Nem egészen kockázatmentes vállalkozásba fogott London főpolgármestere, a kulturális élet mecénása, az Arts Council, a Sky Arts tévécsatorna és nem utolsósorban az ötletgazda, Antony Gormley, a kiváló kortárs szobrász. Keddtől fogadnak el jelentkezéseket a www.oneandother.co.uk honlapon a Trafalgar tér feltűnő helyén található úgynevezett Negyedik Szoboralapzat nyári betöltésére. A brit művész One and Other (Egy és más) címet viselő elképzelése szerint július 6-tól száz napig, huszonnégy órán át, hatvanperces váltásban foglalhatják el önkéntesek szólóban a jeles pozíciót.

A regisztrálók közül találomra választják ki azokat a 16 éven felüli, Nagy-Britanniában élő vagy tartózkodó személyeket, akik a rendelkezésükre álló idő alatt azt csinálhatnak a talapzaton, amit akarnak, feltéve, hogy az nem törvénybe ütköző. Gormley egyenesen reméli is, hogy egyes szerencsés nyertesek "felháborítóan" viselkednek a Nelson admirális oszlopa uralta ikonikus téren. A happening részvevői azt visznek fel magukkal az alapzatra, amit gondolnak, illetve elbírnak.

A jelentkezési folyamat elindítása alkalmából Antony Gormley elmondta, hogy "a gondolat régen foglalkoztatja, igyekezett túltenni magát rajta, de nem ment ki a fejéből". Most kezdi felfogni, milyen adminisztratív terhet vállalt magára és micsoda őrületről van szó. A korábban Magyarországon is kiállító művész "Nagy-Britannia XXI. századi portréját" kívánja a nagyközönség elé tárni. Az üzenet az volna, hogy meg kell cáfolni a meggyőződést, mely szerint "csak bizonyos embereknek, hősöknek, vagy a magukat a haza szolgálatában kitüntetőknek van joguk szoboralapzatok elfoglalására". Gormley kíváncsi arra, hogyan viselkednek az eleven szobrok, és hogy érzik magukat az emberek, egyedül a prominens köztér viszonyai között.

Boris Johnson, a közfeltűnéstől nem feltétlenül ódzkodó londoni főpolgármester izgatottan várja a "minden előzményt nélkülöző, páratlan" művészi eseményt. Már a hivatalos jelentkezés előtt 22 ezren regisztrálták érdeklődésüket. A szervezők gondoskodnak arról, hogy a szigetország minden régiója arányosan képviseltesse magát. A főváros 304 "slotot" kapott. A Negyedik Alapzaton korábban többek között Mark Quinn-nek a részleges végtaghiánnyal született Alison Lappert terhesen megörökített bátor szobra, Thomas Schütte színes üvegből készült szállodamakettje és Mark Wallinger Ecce Homójának ellentmondásos, parányi Jézus Krisztus figurája bírta megállásra a gyalogosokat. A három másik kolosszuson IV. György király, illetve két, elsősorban Indiában harcoló tábornok, Henry Havelock és Charles James Napier rendezkedett be tartósan. A Sky Arts csatorna honlapján és a One and Other portálon élőben lesz követhető, mi történik éppen a Negyedik Alapzaton.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.